Nu vă atingeți de Cruce, nu scoateți pe Dumnezeu din instituții, pentru că de aici si până la haos nu e decât un pas - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Nu vă atingeți de Cruce, nu scoateți pe Dumnezeu din instituții, pentru că de aici si până la haos nu e decât un pas

20:23, vineri, 19 noiembrie, 2021 | Cuvinte-cheie: , ,

Fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, anunță că va depune o cerere de revizuire a hotărârii CSJ din 11 noiembrie, și că va pregăti dosarul pentru a merge la CtEDO. În opinia sa, decizia instanției este „un act de blasfemie și de discreditare a credinței, a justiției și a instituțiilor statului care trebuie să fie abrogat”.

„Într-o țară în care Crucea devine subiectul unor surprinzătoare tranzacții juridice și politice, dublate de neimplicarea complice și periculoasă a unei societăți încremenite încă în tăcerea fatală a ultimilor 30 de ani, viitorul nostru pare că va fi mai degrabă o copie palidă a trecutului de care, cel puțin declarativ, încercăm să ne desprindem în fiecare zi.
Am învățat să nu judec și să nu condamn acele spirite șchioape care își mărturisesc zilnic neputințele la adăpostul unor așa-zise valori și principii ciopârțite de puținătatea moralei creștine care ne străjuiește atât de tânăra noastră democrație.
Am mai învățat să nu mai am așteptări și să înțeleg, pe cât îmi este mie cu putință, că noi, oamenii, nu suntem toți la fel, nu ne dorim aceleași lucuri și nu suntem dispuși să facem eforturi similare pentru a ne construi împreună societatea de care avem cu toții atât de mare nevoie.
Am învățat multe. Am priceput și mai multe. Însă, indiferent cât de multe vor mai fi lecțiile pe care eu, tu, noi toți, urmează să le învățăm, nu voi putea niciodată, dar absolut niciodată, înțelege motivele pentru care decidem, în instanțele de judecată, să ne întoarcem cu spatele la Dumnezeu!
Pentru că nu despre crucifixul de la MAI este vorba, nu despre mine sau despre decizia mea de atunci…ci despre noi toți, despre credința noastră și despre ce va mai rămâne din noi dacă vom continua așa!
Acest act de blasfemie și de discreditare a credinței, a justiției și a instituțiilor statului trebuie să fie abrogat, iar pentru asta voi depune imediat o cerere de revizuire a hotărârii criminale emise recent și voi pregăti dosarul pentru CEDO.
Nu vă atingeți de Cruce, nu scoateți pe Dumnezeu din instituții, pentru că de aici si până la haos nu e decât un pas”, a scris Năstase.
MAI a anunțat astăzi că urmează să caute soluții pentru a scoate crucifixul, iar Mitropolia Moldovei s-a declarat îngrijorată și a cerut revizuirea deciziei.

La 15 septembrie 2019, a avut loc inaugurarea unui crucifix în incinta Ministerului Afacerilor Interne, cu scopul de a servi drept pavăză pentru toate acțiunile angajaților instituției. La eveniment au participat atât reprezentantul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldovei, cât și reprezentantul Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne de atunci, Andrei Năstase, a declarat că „acest crucifix va aduce aminte angajaților din cadrul MAI că oastea e creștină”.

La 16 decembrie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității s-a pronunțat pe marginea evenimentului, calificând declarațiile fostului ministru de Interne drept „instigare la discriminare pe motive religioase”, obligându-l să-și ceară scuze publice. De asemenea, Consiliul a decis că MAI trebuie să scoată obiectul de cult din holul instituției.

La data de 3 martie 2020 Instanța de judecată a admis plângerea depusă de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, împortiva deciziei Consiliului pentru prevenirea discriminării, ce vizează crucifixul instalat în Ministerul de Interne. Consiliul l-a obligat pe Năstase să-și ceară scuze pentru „discurs instigator la discriminare pe criterii religioase”, iar instituția urma să scoată obiectul de cult.

Pe 31 iulie 2020, Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Rîșcani a anulat decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității nr. 184/19 din 16 decembrie 2019, prin care președintele Platformei DA, Andrei Năstase era obligat să-și ceară scuze publice pentru declarațiile sale făcute în cadrul ceremoniei de inaugurare a crucifixului în sediul MAI, de pe vremea când era ministru de Interne, Consiliul calificându-le drept „instigare la discriminare pe motive religioase”.

La 21 februarie 2021, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, nu va mai trebui să-și ceară scuze pentru declarațiile făcute în cadrul ceremoniei de inaugurare a crucifixului în sediul MAI, pe vremea când era ministru de Interne.

Sursa: https://unimedia.info/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com