Header image

O pomenire a unui ctitor este veşnică, pentru că în slujba veşniciei este lucrarea lui

18:26, vineri, 1 decembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: , ,

Prin zidirea sau restaurarea de biserici, omul este în permanenţă împreună cu Hristos Mântuitorul.

Zidirea unei biserici înseamnă a fi cu Domnul Hristos. Dărâmarea unei biserici înseamnă a fi împotriva Domnului Hristos. A lăsa un lăcaş de cult să se prăpădească, să se ruineze, să se degradeze, înseamnă a face lucrarea vrăjmaşului. A te îngriji de biserică, a o consolida, a o restaura şi înfrumuseţa înseamnă a aduna împreună cu Hristos.

Şi ce înseamnă a fi împreună cu Dumnezeu? Înseamnă a fi un om al credinţei, înseamnă să fii un om al nădejdii, înseamnă să fii un om al dragostei, căci iubirea este împlinirea întregii legi.

Toate poruncile date de Dumnezeu şi de sfinţii Lui, de-a lungul vremii, se cuprind şi se sintetizează în porunca esenţială: «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi»“.

„Ctitorul este omul care-L ajută pe Dumnezeu“

Ctitorul este omul care-L ajută pe Dumnezeu, iar Dumnezeu, deşi are putere nemărginită, iubeşte să fie ajutat, după cum ştim din episodul tâlharului bun de pe cruce, singurul care a avut un cuvânt de mângâiere pentru Mântuitorul lumii aflat în agonie. Un ctitor de biserică pune în mişcare un mecanism imens de energie şi de forţă, de dăruire şi de dragoste, de suflet şi de voinţă. O pomenire a unui ctitor este veşnică, pentru că în slujba veşniciei este lucrarea lui“.

IPS Teofan Savu – Mitropolit al Moldovei și Bucovinei

Contact Form Powered By : XYZScripts.com