O preoteasă, care și-a pierdut soțul și doi copii într-un cumplit accident rutier, a obținut singura medie de 10 la examenul de Definitivat
15:23, joi, 1 august, 2019 | Cuvinte-cheie: accident, copii, deces, medie, preot, preoteasa, stiri, zece
Maria Gavril, văduva preotului Petru Gavril, decedat într-un crunt accident rutier la Cornu Luncii, pe data de 14 octombrie 2017, a obținut singura medie de 10 din județ la examenul de Definitivat în învățământ. Aceasta predă Religie ortodoxă la Şcoala Gimnazială din Satu Mare, satul natal în care s-a întors după cumplitul accident în care și-a pierdut soțul și două fiice. Destinul acestei familii a fost dramatic schimbat în după – amiaza zilei de 14 octombrie 2017, când mașina în care se aflau a fost lovită violent de un vehicul intrat pe contrasens.
Cinci oameni au murit atunci, preotul Petru Gavril în vârstă de 35 de ani, fiica sa Anisia, în vârstă de șase ani, sora și cumnatul preotului și șoferul care a produs această tragedie.
La mai puțin de o săptămână de la accident, din cauza leziunilor cerebrale suferite, a murit și fiica cea mare a preotului, Anastasia, în vârstă de 10 ani. Ceilalți doi copii ai familiei Gavril, care erau și ei în mașină când a avut loc accidentul – Ioan, în vârstă de trei ani pe atunci, și Alexia, în vârstă de opt ani, au scăpat cu răni ușoare, care din fericire nu le-a pus viața în pericol.
Maria Gavril a ajuns atunci, în stare foarte gravă, la spitalul sucevean, iar medicii au fost foarte sceptici privind șansele ei de supraviețuire. Nimeni nu credea că femeia va trăi, dar după 32 de zile de spitalizare la Terapie Intensivă femeia a fost externată și s-a întors acasă, la cei doi copii rămași în viață.
„Este un miracol faptul că preoteasa a scăpat cu viață având în vedere leziunile suferite, dar medicii suceveni au făcut tot ce le-a stat în putință să o ajute”, a declarat atunci medicul Mihai Ardeleanu.
Maria Gavril nu a avut timp să-și vindece însă rănile sufletești pentru că la scurt timp după externare s-a întos în satul Satu Mare, lângă Rădăuți, unde locuiesc părinții săi și unde a continuat să lupte pentru cei doi copii rămași.
Rezultatele obținute la examenul de Definitivat demonstrează cu vârf și îndesat puterea acestei femei care nu s-a lăsat îngenuncheată de soartă și a luptat cu toate armele pe care le avea la îndemână. Prin singura medie de 10 din județ, Maria Gavril ne oferă tuturor o lecție de voință și ambiție, iar copiii care o au la catedră se pot simți norocoși cu așa dascăl.
La polul opus se află un profesor de Economie din Liteni, care a obținut cea mai mică medie din județ, și anume 2,35 la proba scrisă. Spre surprinderea tuturor, acesta are însă 10 pe linie atât la cele două inspecții la ore, cât și la portofoliul personal, spre deosebire de două educatoare, care în ciuda faptului că au obținut nota 10 la proba scrisă, au fost notate cu 9,95 la una dintre inspecții.
După cum au transmis reprezentanții IŞJ Suceava, din cei 256 de candidați care au susținut toate probele, 189 au obținut note peste 8.00, promovând astfel acest examen. Mai exact, au fost 107 note cuprinse între 8,00 și 8,99 și 81 de note cuprinse între 9,00 și 9,99. Ca și în anii trecuți, cei mai mulți candidați au susținut examenul pentru educatori, și anume 58 de candidați, iar 56 s-au înscris pentru învățători. Alte 30 de cadre didactice au susținut examenul de Definitivat la Educație fizică, 27 la Limba și literatura română, 30 la Engleză, 16 la Matematică. Alți nouă profesori au încercat să obțină definitivatul la Geografie și Psihopedagogie specială, iar la Istorie numărul candidaților a fost șapte.
Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute au putut depune contestații în cursul zilei de ieri. Acestea vor fi soluționate în perioada 1 – 4 august 2019. Rezultatele finale vor fi afișate pe 5 august, iar apoi va avea loc transmiterea către Ministerul Educației Naționale a tabelelor nominale cu candidații admiși și validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului Educației.
Sursa: stiriest.ro