O rugăciune comună la Cuconeștii Vechi – baștina părintelui Sofian Boghiu
13:17, joi, 8 octombrie, 2015 | Cuvinte-cheie: Arhimandrit Sofian Boghiu, cuconestii vechi, duhovnic, sofian boghiu
La 7 octombrie, în ziua nașterii marelui duhovnic arhim. Sofian Boghiu, s-a săvârșit o rugăciune de pomenire în satul său de baștină – Cuconeștii Vechi, r. Edineț. În această zi părintele ar fi împlinit 103 ani.
Satul Cuconeştii Vechi, a trăit o tragedie adevărată între anii 1975-1978, când odată cu construcţia hidrocentralei de la Costeşti – Stânca, o bună parte a satului a fost sortită peirii, iar străvechea vatră a cuconeştenilor a fost acoperită în mare parte de apele lacului de acumulare.
Acum câțiva ani, un grup de cuconeșteni, în frunte cu Ion Bortă și Natalia Voina, au înființat Asociația cultural-istorică ”Noua Galilee”, prin care se încearcă recuperarea principalelor edificii din Cuconeștii Vechi, unde au mai rămas doar două case părăsite.
În acest sens, a fost identificat și amenajat cimitirul satului, acum se lucrează la delimitarea hotarului fostei biserici cu hramul Sf. Arh. Mihail, s-a cumpărat un teren pentru amenajarea casei muzeu ”Părintele Sofian Boghiu”, s-a reparat monumentul eroilor satului și s-au instalat plăci comemorative pe locul principlalelor edificii de altădată.
Recent, pe locul unde obișnuia să petreacă în ultimele sale vizite părintele Sofian, s-a ridicat o răstignire din piatră de Cosăuți, iar în preajmă s-a amenajat o terasă cu vedere către r. Prut, care în ziua comemorării părintelui au fost sfințite de un sobor de slujitori.
La eveniment au poposit primarul localității dna Irina Chimacovscaia, directoarea gimanziului din satul nou, dna Natalia Voina, dimpreună cu profesorii și elevii, foști locuitori ai satului și membrii Asociației ”Noua Galilee”.
Oaspeți de onoare au fost preoții Octavian Moșin, Mihail Bortă și diac. Anatolie Cobzac de la biserica USM, care l-au susținut în rugăciune pe preoul satului Vadim Axenti, sfințind crucea și săvârșind slujba de pomenire a arhimandritului Sofian.
A urmat un concert de cântare duhovnicească, prezentat de către elevii gimnaziului, apoi o excursie pe malurile pitorești ale Prutului.