Header image

O serie de cântări bisericești au fost susținute de Corul „Renaissence” în Elveția

Muzica ecleziastică este rugăciune la pătrat”*

* Járosy, Dezső: Muzica eclesiastică și preoțimea, Timișoara, 1912

Recent, 25 de coriste ale Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău au susținut o serie de cântări bisericești, creații sacre corale în Elveția.

Corul feminin de cameră „Renaissance”, în frunte cu prim-dirijoarea doamna Oxana Filipmaestru în arte și conducătoare a acestui  cor, a oferit timp de o săptămână clipe frumoase, de bucurie, speranță și profundă revelație a prezenței lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor.

În anul 2017, grație intervenției doamnei, Larisa Jan du Chene, Vers-chez-Perrin, originară din Republica Moldova, stabilită cu traiul în Elveția, discipolă a Facultății de Pedagogie muzicală, AMTAP și membră a  corului mixt “La chanson des hameaux” din regiunea Payerne, Elveția, se întrunește la Chișinău cu corul feminin “Renaissance”, AMTAP,  evoluând pe scena Filarmonicii Naționale.

Primind cu deschidere invitațiile de colaborare,  „Renaissance” se reunește de această dată cu “La chanson de hameaux”, în Elveția.

„Este o mare bucurie pentru mine și pentru colegii mei din “La chanson de hameaux”, că ne-a reușit să aducem în Elveția aceste minunate fete. Toată lumea de aici, a rămas foarte încântată de maestria, rafinamentul artistic, prezenţa scenică, costume şi voci și tot ce au putut oferi mai bun publicului elvețian. Talentatele coriste ale „Renaissance-ului”, au semănat în inimi atâta încărcătură spirituală, încât mie, personal mi-au alinat prin cântec dorul cel mare de casă, de Moldova”,  ne-a declarat Larisa Jan du Chene, Vers-chez-Perrin. 

Format prin eforturi mari, nenumărate repetiţii şi evoluări, grupul „Renaissance” impresionează și cucerește prin talentul, claritatea interpretării și rigoarea artistică, oferindu-le elvețienilor spectacole de excepție, abordând piese de o deosebită bogăție repertorială.

Muzica sacră sensibilizează sufletul, deschide inima, îl înalță pe om către Dumnezeu. Sperăm că am ajuns câtuși de puțin prin intermediul cântărilor religioase să ne rugăm cu toții, dar și să-l slăvim pe Domnul și să-I cântăm Lui, oriunde ne-am afla, a ținut să menționeze prim-dirijoarea  doamna Oxana Filip. Pe lângă faptul că am avut o mare oportunitate de a promova Republica Moldova într-o țară europeană, precum e Elveția, acest turneu ne-a oferit posibilitatea de a vedea locuri naturale absolut dumnezeiești,  locuri cu adevărat splendide, mirifice și extrem de pitorești, a relatat pentru ortodox.md, dna Oxana Filip. Datoriă acestui proiect moldo-elvețian,  visul multor coriste ale noastre, azi s-a împlinit.  Le suntem profund recunocători prietenilor noștri din “La chanson des hameaux”, dar și tuturor celor ce au contribuit și au făcut posibilă aducerea corului „Renaissance” în Elveția”, a mai adăugat  dna Oxana Filip.

Manifestările culturale s-au desfășurat în localitățile Yverdon, în Charmey și la Payerne, debutând cu Colindul „Cinstiți creștini, preaiubiți!”, aducând prin intermediul acestei căntări mesajul iubirii, al păcii şi al învierii lui Iisus, moment emoționant și cutremurător în care fiecare coristă a purtat în mâini câte o lumânare împăștiind Sfânta Lumină-n jur, emoționând publicul până la lacrimi.

Din cântările interpretate de corul „Renaissance” în acest turneu sunt cuprinse piese semnate de Teodor Zgureanu, Vladimir Cholak, A. A. Arkhangelsky, Filotei Monahul, Orlando di Lasso,  S. Rahmaninov etc.

Repertoriul abordat a urmărit evocarea diferitelor ipostaze componistice sau imnografice reprezentative pentru marile centre de cult  şi a constituit în acelaşi timp o invitație la o călătorie prin istoria muzicii bisericești.

Turneul, sprijinit în mare parte de moldoveanca Larisa Jan du Chene, Vers-chez-Perrin, totodată,  și cu suportul donatorilor și sponsorilor elvețieni, dornici de a colabora și de a realiza un schimb intercultural şi de a lega prietenii între participanţi, are drept scopul și de a dezvolta legături cât mai strânse între entități ale societății civile implicate în domeniile educație și tineret din Elveția și Republica Moldova.

a consemnat Magdalena Munteanu

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com