Oleg Serebrian: Biserica-muzeu Adormirea Maicii Domnului din Causeni (sec. XVII) - cel mai valoros sit turistic si cultural-istoric pe care-l avem in Republica Moldova - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Oleg Serebrian: Biserica-muzeu Adormirea Maicii Domnului din Causeni (sec. XVII) – cel mai valoros sit turistic si cultural-istoric pe care-l avem in Republica Moldova

9:41, luni, 5 decembrie, 2022 | Cuvinte-cheie: ,

Nu stiu daca biserica-muzeu Adormirea Maicii Domnului din Causeni (sec. XVII), fosta capitala a Hoardei Bugeacului in sec. XVII-XIX, este chiar cel mai valoros sit turistic si cultural-istoric pe care-l avem in Republica Moldova.

Cu certitudine, e unul din locurile cele mai extraordinare de la noi, o adevarata Capela Sixtina a Basarabiei.

Procesul de restaurare, impecabil, este aproape finalizat.
In curand, asa cum mi-au marturisit azi cei din administratia muzeului, acesta isi va deschide usile pentru publicul larg. Fara indoiala, va deveni cu timpul unul dintre locurile cele mai frecventate din tara noastra. Multumesc mult si pe aceasta cale guvernului si poporului american, datorita carora aceasta perla a patrimoniului nostru national a fost restaurata si pusa in valoare.

P.S. Un apropo pentru cei care tot isi mai amintesc de aportul sovieticilor la “culturalizarea” noastra: in anii puterii sovietice aici a fost un depozit de marfuri, apoi o sectie industriala unde se afumau/uscau fructe. Mi-a spus o doamna din administratia muzeului, ca se zice ca biserica aceasta ar fi “facatoare de minuni”.

Cred. Daca aceste fresce au supravietuit procesului de afumare a perelor si prunelor, atunci da, neindoielnic: e doar un miracol divin…

Oleg Serebrian, https://www.facebook.com/oleg.serebrian
Contact Form Powered By : XYZScripts.com