Ora de RELIGIE: Asociația Părinți pentru ora de Religie vrea ca materia să (re)devină obligatorie și să coopteze părinți în toate școlile
11:54, miercuri, 1 aprilie, 2015 | Cuvinte-cheie: ora de religie, patriarhul daniel, religie
Statutul orei de Religie in scoala ar putea fi modificat prin Constitutie, la solicitarea Asociatiei Parinti pentru ora de Religie (A.P.O.R.).
Asociatia de suflet a Preafericitului Daniel solicita modificarea Constitutiei printr-un proiect pentru cresterea calitatii orei de Religie si pentru organizarea unor activitati extrascolare care sa promoveze valorile religioase.
Printre obiectivele principale pe care si-a propus sa le modifice A.P.O.R se numara: obligativitatea orei de religie in scoli pentru toti copiii si posibilitatea de a se retrage pentru cei care nu doresc sa participe la aceasta disciplina. Adica exact inversul deciziei Curtii Constitutionale.
In cadrul discutiilor de la intalnirea Adunarii Nationale care a avut loc sambata, participantii au mai hotarat:
– infiintarea de organizatii A.P.O.R. in toate municipiile si orasele tarii; – cooptarea a cel putin unui parinte din fiecare scoala din Romania;
– crearea unui grup de avocati si juristi care sa acorde asistenta juridica scolilor, parintilor si profesorilor de religie;
– monitorizarea procesului legislativ si formularea de propuneri pentru modificarea Legii Educatiei Nationale si a altor acte normative.
Initiativa Asociatiei Parinti pentru ora de Religie a fost binecuvantata de Patriarhul Daniel.
„Asociatia A.P.O.R., prin implicarea careia peste 91% dintre elevi au fost inscrisi pentru ora de Religie, este convinsa ca educatia si dezvoltarea spirituala a copiilor se poate obtine doar prin realizarea parteneriatului tripartit dintre Familie, Scoala si Biserica”, potrivit unui comunicat de presa al asociatiei.
Reamintim ca acestea sunt doar cateva dintre pretentiile Asociatiei Parinti pentru ora de Religie, care fac parte dintr-o propunere pentru CCR.
In acest moment, ora de religie a ramas in curriculum obligatoriu, insa participarea la aceasta disciplina este optionala, elevii avand posibilitatea sa se inscrie la cursuri pe baza de cerere scrisa, potrivit deciziei Curtii Constitutionale.
sursa portalinvatamant.ro/