Header image

Pakistan: Mii de creştini au participat la un marş pentru pace

10:37, sâmbătă, 1 februarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Duminică, 26 ianuarie 2014, comunitatea creştină din Pakistan a organizat o zi de rugăciune pentru pace, care s-a desfăşurat în întreaga ţară. Iniţiativa catolicilor vine ca replică la escaladarea violenţelor ce au condus la zeci de morţi în primele săptămâni ale anului 2014.

„Noi, creştinii, nu dorim să reacţionăm, nici să răspundem la provocări, ci să ne rugăm şi să postim, lăsând în mâna Domnului greutăţile prin care trece ţara“, a spus, înaintea evenimentului, Părintele John Shakir Nadeem, secretar pentru comunicare socială la Conferinţa Episcopală.

Mii de oameni au participat cu lumânări în mâini la privegherea ţinută în capitală. La începutul acestui an, extremiştii islamici şi talibanii pakistanezi au lansat cel puţin zece atacuri majore în toată ţara.

„În trecut am fost martorii unor adevărate măceluri. Au fost atacate biserici şi şcoli, iar cei dragi ai noştri au căzut victime în războiul contra terorismului. Rămânem alături de Forţele Armate ale ţării, care luptă în prima linie. De asemenea, sprijinim guvernul, care duce o luptă aprigă împotriva violenţei şi terorii“, a spus Rufin Anthony, Episcopul de Islamabad-Rawalpindi, adresându-se mulţimii.

Majoritatea pakistanezilor doresc o acţiune rapidă din partea guvernului, inclusiv o campanie militară, pentru eradicarea totală a terorismului.

„Oamenii vor pace şi securitate. Ne rugăm pentru pacea regiunii, pentru că vrem ca generaţiile tinere să aibă un viitor, unul eliberat de orice teamă“, a spus şi Părintele John P. Riaz din Rawalpindi.

Comunitatea creştină din provincia Khyber Pukthunkhawa a sărbătorit cu această ocazie şi un secol de prezenţă în Zonele Tribale, cu toate că aici creştinii nu se bucură de acelaşi statut ca restul populaţiei locale şi nu sunt recunoscuţi ca membri ai niciunui trib.

„Deşi noi, creştinii, ne supunem legilor tribale, nu suntem acceptaţi ca parte a tribului în sânul căruia trăim“, a explicat Arshad John, un creştin local. „Creştinilor nu li se permite să facă parte din jirga (sfatul bătrânilor pe plan local). Suntem străini pe propria glie, pe care totuşi o apărăm de peste o sută de ani“, a adăugat el.

Creştinilor nu li se permite să ridice biserici, iar pastorii şi preoţii nu trebuie să se aventureze în aceste zone, riscând să fie răpiţi sau ucişi. De curând, un preot a fost răpit, apoi eliberat numai după ce s-a plătit o mare sumă de bani.

„Este ironic că creştinii nu sunt recunoscuţi în propriile zone tribale, în ciuda loialităţii lor“, a declarat Părintele James Ilyas din dioceza Peshawar, unde o biserică protestantă a fost atacată în septembrie.

Violenţa împotriva minorităţilor etnice şi religioase este la ordinea zilei în Pakistan, o ţară unde 96.5% din locuitori sunt musulmani.

sursa drumeuropean.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com