Header image

Paraclisul schitului mănăstirii Noul Neamț se îmbracă în straie noi

12:55, sâmbătă, 17 august, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Paraclisul schitului manastirii Noul Neamt se imbraca in straie noi. In preajma aniversarii a 150 de la infiintarea manastirii, administratorul schitului, egumenul Bonifatie si-a luat asupra sa osteneala de a picta paraclisul si de a-l amenaja in cea mai frumoasa traditie ortodoxa.

Fresca este realizata de pictorii bisericesti Adrian Adochitei (Romania) si Vitalie Ciocoi (Moldova). Iconostasul a fost conceput si zidit din caramida veche de catre egumenul Savatie Bastovoi, iar usile si ferestrele au fost lucrate din lemn de cires de arhidiaconul Tihon.

Cu binecuvintarea mitropolitului Vladimir, paraclisul va purta hramul Maicii Domnului, in cinstea icoanei facatoare de minuni de la Noul Neamt. Maica Domnului oranta umbreste bolta altarului, fiind strajuita de medalioanele prorocilor si imnografilor care au prorocit-o sau au cintat-o in cintari. Frumusetea e si mai mare, cu cit bolta altarului a fost pictata cu albastru de Voronet, astfel paraclisul schitului de la Noul Neamt devenind prima biserica din Moldova pictata cu acest pigment legendar. „Albastrul de Voronet” este un pigment natural obtinut dintr-o piatra ce se gaseste pe teritoriul Afganistanului.

La etapa actuala, cu ajutorul Maicii Domnului, a fost ispravita pictarea altarului si a partii interioare a iconostasului. Orice aport la ctitorirea paraclisului este binevenit.

Sursa: http://noulneamt.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com