Paraclisul Sfinei Cuvioasei Xenia din Sankt Petersburg: adresă şi scrisori - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Paraclisul Sfinei Cuvioasei Xenia din Sankt Petersburg: adresă şi scrisori

„Această sfântă, despre care se ştia încă destul de puţin, aceasta fiind plină de evlavie, rătăcind ca o nebună imbracată în haine ponosite, fără a-şi părăsi locurile natale, a ajuns astăzi la o unanima recunoaştrere duhovnicească, încât aproape la două sute de ani de la adormirea ei întru Domnul, flacara vieţii ei de sfinţenie a depăşit graniţele Rusiei, ajungând pretutindeni, în orice loc unde creştinii ortodocşi trăiesc în credinţă, cu suflete curate”

Paraclisul se află la cimitirul Smolensk din Sankt Petersburg. A fost construit în anul 1902, şi adăposteşte moaştele Sfintei Xenia.paraclis2
La periferia de nord a insulei Vasilevski din Sankt Petersburg, pe malurile râului Smolenka sunt situate trei cimitire – ortodox, armean şi luteran. Toate acestea sunt numite Smolensky, deoarece la sfarsitul secolului XVIII, la cimitirul ortodox a fost ridicată o biserica de piatră, în cinstea icoanei  Maicii Domnului din Smolensk. Cel mai de preţ obiect al bisericii era icoana Maicii Domnului din Smolensk Odigitrii – o icoană făcătoare de minuni care a însoţit armata rusă de la Smolensk la Moscova în anul 1812.

Totuşi cel mai mult vizitatorii acestui cimitir sunt atraşi de Paraclisul Sfinei Cuvioasei Xenia- locul de înmormântare a sfintei. paraclesul se află nu departe de biserica in cinstea icoanei  Maicii Domnului din Smolensk. Paraclisul a fost construit peste mormântul sfintei Xenia. În el a fost ridicată o piatră funerara şi iconostasul de marnură. Însuşi mormântul se află îm mijlocul paraclisului. În paraclis este o minunată icoană cu Mântuitorul răstignit şi altele donate de numeroşi vizitatori. Chiar şi până la canonizarea aceste sfinte aici mereu au avut loc slujbe de pomenire şi mereu au fost numeroşi pelerini. Prin ce a dobândit cuvioasa Xenia acest respect?

xeniaXenia Grigorievna, soţia colonelului Andrei Theodorovici Petrov, capelmaistru imperial, care a trait la inceputul sec. 18, a ramas vaduva la 26 de ani, dupa o casnicie fericita, dar fara copii. A fost o sotie devotata si iubitoare, pe care moartea fulgeratoare a sotului – in timpul unei petreceri de noapte – a zduncinat-o profund, schimbandu-i cu desavarsire viata. Cu o inteligenta ascutita, a inteles repede trufia si desertaciunea placerilor si bogatiilor lumesti, a vietii traite de ea pana atunci si, probabil manata si de gandul ca sotul ei nu se va putea mantui singur dupa viata dusa, a inceput sa renunte la tot ce avea (bani, bunuri, casa) daruindu-le saracilor, ceea ce a atras oprobiul rudelor care, considerand-o iresponsabila, au dat-o in judecata. In urma unui examen medical minutios, s-a constatat ca era pe deplin sanatoasa, avand dreptul sa dispuna asupra proprietatilor ei dupa bunul sau plac. Xenia paraseste orasul imperial si, timp de 8 ani, a trait retrasa impreuna cu o sfanta pustnica, sub calauzirea unui staret luminat.
Dupa revenirea in St. Petersburg, imbracata intr-o uniforma veche a sotului ei, a refuzat sa mai raspunda la numele de Xenia, numindu-se cu numele sotului ei („Xenia a murit, Andrei traieste”). La inceput, locuitorii orasului au tratat-o ca pe o simpla cersetoare, dandu-i haine, mancare sau bani, pe care ea le impartea intotdeauna saracilor, nepastrand nimic pentru ea. Ziua era vazuta printre oameni, in cartierele sarace, intreaga noapte si-o dedica lui Dumnezeu, in rugaciune. Pe gerul cel mai cumplit, cand inghetau chiar si vrabiile, sau in arsita verii, Sf. Xenia se ruga, avand cerul drept acoperamant si pamantul asternut al trupului sau. Vagabonzii strazii o insultau si radeau de ea, dar ea indura totul cu smerenie, precum Iisus. Incet-incet, dupa vorbele ei putine, spuse unor cunoscuti sau simpli trecatori, vazand cum se nevoia in rugaciune, oamenii au inceput sa-si dea seama ca este mai mult decat o simpla cersetoare; era in vremea cand Dumnezeu o inzestrase cu darul inainte-vederii si al facerii de minuni, pentru ajutorarea credinciosilor din preajma ei.

Vaduva de la 26 de ani, pelerina vreme de 45 de ani, a trait pana la varsta de 71 de ani, numita fiind „Sfanta Xenia, cea nebuna pentru Hristos”.Este cinstita in Europa, in America, in Australia, in Tara Sfanta…

După moartea sa, aproximativ în anul 1803, la mormântul ei s-au întâmplat numeroase minuni, vindecări şi ajutor în cele creute. A fost canonizată în anul 1988.

Cei care doresc să trimită un pomelnic sau acatist pentru Sfânta Xenia o pot face la adresa Capelei în care se află moaştele sfintei din cimitirul Smolensk, Sankt Petersburg.

Scrisoarea trebuie scrisă în rusă sau în engleză. Se adaugă şi bănuţii în scrisoare şi după două luni expeditorul primeşte un răspuns şi o bincuvântare de la părinţii slujitori la Mormântul Sfintei Xenia, împreună cu daruri de mare preţ: o petală de trandafir înmuiată în uleiul din candela ei.

Adresa mormântului Sfintei Xenia:

199048, Rusia, or.Sankt Petersburg, str. Kamscia 24 tel.(812) 321-14-83

РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ
199048
г. Санкт-Петербург
ул. Камская, 24
Церковь Смоленской иконы Божией Матери
прот. Виктору Московскому

Viktor Moskovskij
the Church of “Smolenskoj ikony Bozhiej Materi”
Kamskaja Street 24
Sankt Petersburg
RUSSIAN FEDERATION

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com