Părintele Rafail Noica, la Iași: „Cine judecă pe aproapele face un pas de lucrare antihristică”
20:18, luni, 14 noiembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: judecarea aproapelui, Rafail Noica
Duminica, 13 noiembrie 2016, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala mitropolitană din Iași de patru arhierei:
Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfnțitul Părinte Serafim, Mitropolitul românilor ortodocși din Germania, Europa Centrală și de Nord și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. De asemenea, au slujit numeroși preoți atât din țară, cât și din străinătate, veniți în aceste zile la Iași pentru a participa la Simpozionul „Întâlnirea cu duhovnicul”, ce se va derula în perioada 13-15 noiembrie. Printre ei s-a numărat și părintele ieromonah Rafail Noica, unul dintre cei mai mari duhovnici români, fiul filosofului Constantin Noica.
Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost neîncăpătoare azi, 13 noiembrie, pentru numărul mare de pelerini prezenţi la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârşită de patru arhierei – IPS Părinte Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Serafim, Mitropolitul românilor ortodocși din Germania, Europa Centrală și de Nord și PS Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Cuvântul de învățătură după citirea Evangheliei a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Hierotheos Vlachos, care a punctat trei aspecte ce se desprind din învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur, pomenit ieri în calendarul Bisericii Ortodoxe Române: „Este foarte important de subliniat că nevoința și asceza nu sunt un scop în sine, ci o împlinire a poruncilor lui Dumnezeu în viața creștinului. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur nu doar le-a predicat, ci le-a și trăit. A fost un adevărat teolog și părinte al Bisericii. Nu a fost un teolog diplomat, ci un teolog adevărat, care a și mărturisit și care tocmai pentru aceasta a fost exilat și martirizat. În scrierile pe care el le-a trimis ucenicei sale, diaconița Olimpiada, se pot vedea detaliat învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur în acest sens. Ultimele cuvinte pe care le scrie acolo sunt «Slavă lui Dumnezeu pentru toate!». Așadar, în viața sa, Sfântul Ioan Gură de Aur a unificat în mod fericit credința în Dumnezeu, iubirea față de Biserică și viața de nevoință ascetică și mărturisitoare. Aceste trei elemente sunt și punctele pe care le dezvoltă Părintele Arhimandrit Sofronie în scrierile sale. Într-una dintre ele, Părintele spune: „Nu pot să înțeleg trei lucruri. În primul rând, nu pot să înțeleg credința fără dogmă; există oameni care spun că ei cred în Dumnezeu, însă nu primesc dogmele Bisericii. Dar fără dogme nu este o credință adevărată! Al doilea, nu pot să înțeleg că există creștinism în afara Bisericii, pentru că Biserica este Trupul binecuvântat al lui Hristos. Al treilea element, nu pot să înțeleg un creștinism fără asceză, pentru că dogma, Biserica și viața de asceză constituie un tot unitar al vieții”.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Serafim l-a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Ioan Popoiu, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
„Păstrați credința, rămâneți în credință, rămâneți alături de Biserică și de păstorii voștri și ai noștri”
Din soborul preoților slujitori a făcut parte și părintele Rafail Noica, cel care, la finalul slujbei, i-a îndemnat pe credincioși să urmeze învățăturile Bisericii: „Dumnezeu să vă binecuvânteze, binecredincioși creștini! Dumnezeu să-l binecuvânteze pe păstorul vostru, Înaltpreasfințitul Teofan! Păstrați credința, rămâneți în credință, rămâneți alături de Biserică și de păstorii voștri și ai noștri. Astăzi, mai ales sub influența gândirii lumii acesteia, mulți văd tot felul de prihane în noi, în slujitorii Bisericii, și nu întotdeauna greșesc văzându-le. Dar cum am mai făcut-o cândva aici, în România, o fac și acum: vă îndemn și vă rog, purtați-i în rugăciunile voastre pe mai-marii voștri în Duh, pe păstorii voștri, pe arhiereii voștri, pe Preafericitul Patriarhul nostru și părintele Bisericii noastre, fiindcă precum voi, și noi toți ne putem sfinți viața prin lucrarea preoției și prin rugăciunea ierarhilor și a părinților noștri. Ierarhii și părinții noștri și ai voștri au nevoie de rugăciunea și de sprijinul vostru. Nu de judecată avem nevoie. Are cine să ne judece – Dumnezeu – și trebuie să învățăm cu toții conștiința să ne judece pe fiecare dintre noi, și nu pe aproapele. Cine judecă pe aproapele face un pas de lucrare antihristică. «Anti», în limba greacă înseamnă «împotriva», dar și «în loc de». Cine sunt eu să-I iau locul lui Hristos, judecând pe cineva în afară de mine însumi? Iubiți frați și surori, întăriți Biserica cu rugăciunea voastră, cu credința voastră, cu credincioșia voastră față de cei care vă slujesc și față de cei care vă împărtășesc cu cinstit Trupul și Sângele lui Hristos, Mântuitorul nostru! Veniți, cei care ați primit binecuvântarea și împărtășiți-vă! Ce este viața noastră? Cine este Viața noastră? Este Hristos! Viața poartă un nume și Acesta este Iisus Hristos, în care fie să aflăm cu toții mântuire!”.
IPS Părinte mitropolit Teofan a mulțumit ierarhilor și preoților prezenți la Iași, în contextul organizării tradiționalului eveniment „Întâlnirea cu Duhovnicul”, care în acest an este dedicat arhimandritului Sofronie Saharov: „Să-I mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit în această sfântă și binecuvântată zi să fim împreună aici, în Catedrala Mitropolitană din Iași, să slujim Sfânta și Dumnezeiasca Litrughie, participând la Jertfa cea de Taină, și să ne împărtășim cu Sângele Domnului Iisus Hristos. Să-I mulțumim și pentru darul cel mare pe care l-a oferit lumii, în persoana Sfântului Paisie Velicikovski de la Neamț, pe care îl vom sărbători peste câteva zile. De ziua prăznuirii sale, ne aducem aminte de marii noștri părinți din Moldova, din țară și din alte părți ale creștinătății, care au trăit credința în toată adâncimea ei, i-au descoperit sensurile și luminile și ne-au lăsat sfintele lor scrieri. Anul acesta, de sărbătoarea Sfântului Paisie de la Neamț, în cadrul Colocviului «Întâlnirea cu Duhovnicul», aducem în față chipul binecuvântat al Părintelui Sofronie, despre care Înaltpreasfințitul Ierotheos Vlachos și Părintele Rafail Noica vor vorbi în această zi, iar zilele următoare și alți ucenici sau persoane care l-au cunoscut. Nu avem cuvinte să mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar, Părintele Sofronie Saharov, plecat de mulți ani la Domnul, dar rămas cu noi și pe care mulți părinți l-au cunoscut față către față, unii ani de zile, iar alții câteva ceasuri, iar unii au venit să dea mărturie. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate!”.
Precizăm faptul că Sfânta Liturghie de duminică a marcat deschiderea oficială a Colocviului Internațional „Întâlnirea cu Duhovnicul”. Ediția de anul acesta (13-15 noiembrie 2016) îi este dedicată Părintelui Sofronie Saharov, reunind invitați din străinătate (Grecia, Marea Britanie și Franța) și din țară. Lucrările colocviului se vor desfășura atât la Iași, cât și la Mănăstirea Neamț.
Sursa: www.basilica.ro