Părintele Savatie Baștovoi la lansarea cărtii "Preţul iubirii". "Dacă nu avem sobornicitatea, și mai ales dacă nu avem în noi smerenie și pe Duhul Sfânt, o să ne fie din ce în ce mai greu!" - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Părintele Savatie Baștovoi la lansarea cărtii „Preţul iubirii”. „Dacă nu avem sobornicitatea, și mai ales dacă nu avem în noi smerenie și pe Duhul Sfânt, o să ne fie din ce în ce mai greu!”

16:56, miercuri, 30 ianuarie, 2019 | Cuvinte-cheie: , , , ,

 Cronicărescu: Preţul iubirii, carte nouă de la Pr.Savatie Baştovoi

Libraria Sophia din București s-a dovedit încă o dată neîncăpătoare cu ocazia lansării celei mai recente cărți semnată de Părintele Ieromonah Savatie Baștovoi. Este vorba, evident, de Prețul Iubirii, un volum anunțat din 20 noiembrie.

La aproape o lună distanță cartea lansată la Editura Cathisma a primit lumina tiparului, iar Părintele Savatie și-a bucurat cititorii cu prezența în preajma sărbătorilor prilejuite de Nașterea Mântuitorului Hristos.

Întrebat care este prețul iubirii, Părintele Savatie a oferit un răspuns pe cât de scurt, pe atât de cuprinzător.

“Prețul iubirii l-a arătat Hristos când s-a suit pe cruce. Acela este prețul iubirii!”Încă de la începutul prezenței sale în rândul cititorilor, Părintele Savatie a ținut să precizeze ca evenimentul nu va fi unul transmis LIVE pe Facebook sau pe celelalte platforme sociale. Si pornind de aici și-a argumentat prezentarea pe nevoia de a fi cat mai mult împreună unii cu alții, de a reînvață să trăim real împreună într-o lume din ce în ce mai tehnologizata. 

Idee pe care de altfel o regăsim și în cartea Prețul Iubirii, unde autorul spune la un moment dat că “suntem atâți cât suntem și suntem atât cat ne vedem, cât ne rugam unii pentru alții”, cuvinte în jurul cărora am scris câteva rânduri cu ocazia Crăciunului din acest an.

Așteptarea e cea mai cumplită, a mai spus Pr.Savatie Baștovoi, iar timpul reprezinta o condiție a căderii. In acest sens, tehnologia zilelor noastre creează iluzia depășirii timpului, iar într-un discurs premonitor autorul Prețului iubiriianticipează că în timp întâlnirile dintre oameni vor dispărea” si ca “vom plăti foarte scump pentru a ne vedea unii cu alții”Vom fi toți numai butoane, vom fi numai holograme!

Întrebat despre dragoste, părintele a spus că aceasta nu poate rămâne nemărturisită, pentru căDragostea este Lumină și lumina nu poate rămâne sub obroc. “Iubirea este întotdeauna mărturisire”.

 

Moldova Ortodoxa: FOTO | VIDEO Părintele Savatie Baștovoi a conferențiat la biserica USM

În seara zilei de miercuri, 26 decembrie, la biserica USM s-a săvârșit Acatistul Sf. Duh. Slujba a fost oficiată de către invitatul serii duhovnicești părintele Savatie Baștovoi.

După rugăciune a avut loc lansarea ultimei sale cărți ”Puterea iubirii”, care include gânduri ziditoare de suflet expuse în cadrul a cinci conferințe susținute anul curent de către părintele în Germania, România și Republica Moldova.

Părintele Savatie s-a referit la unitatea Bisericii, care tot mai mult este zdruncinată, precum și la dragostea jertfitoare, ce-i lipsește omului de astăzi.
Au urmat răspunsuri la diverse întrebări, la care părintele a răspuns cu multă amabilitate și dragoste.

Nouă ne revine acum marea povară și sarcină ca să trecem prin timpul acesta foarte, foarte tulbure, în care foarte în curând nu o să mai știm [care este] dreapta [și care este] stânga. Dar numai cei care se vor ruga, vor fi smeriți, vor fi cu iubire unii față către alții, vor înțelege cum stau lucrurile.

Pentru că formal ele stau bine și așa și așa. Formal și unul și altul are dreptate. Poți să o tâlcuiești luând experiența istorică și poți să-i îndreptățești și pe unii și pe alții. Dar adevărul e numai unul. Formal pot fi multe, cu argumente, cu canoane, cu exemple din viețile sfinților, cu situații similare care au mai fost hotărâte, sau așa sau așa.

Vă spun, dreptatea, omenește vorbind, formal, e și acolo și acolo, dar nu e nici acolo, nici acolo în aceeași măsură. Si numai în Duhul Sfânt și în iubire ea devine dreptate, pentru că atunci când vine Duhul Sfânt pecetluiește ca fiind bun un lucru. În rest, lucrurile bune, în sine, nu-s! Ele sunt neutre. Pur și simplu sunt! Numai Duhul lui Dumnezeu îi dă certitudine, îi dă încredințare și [atunci] el [lucrul] devine bun, devine lucrător.

Pentru că așa, e bine să se roage și ăștia, e bine să se roage și ăștia, dar unde-I Duhul lui Dumnezeu? Unde-i lucrarea, unde e Viața? În rest rămâne o formă, o formă care de altfel arată la fel, dar nu e adevărată. Si cum să o recunoști dacă nu cunoști limba Duhului Sfânt? Si cine este învățătorul care te va călăuzi și pe care tu să-l asculți? Pentru că nimeni din cei care nu-L au pe Duhul Sfânt nu pot să înțeleagă ce vorbește Duhul SfântCă o spune un om, că e mai bărbos, că-i mai alb, că-i mai slab, nu știm care dintre ei vorbește bine. Câți dintre noi nu s-au înșelat?! Si cu pustnici, și cu toate felurile! Am văzut de toate! Erezia are mari asceți, mari învățători plini de toate cunoștințele. Așa că, dacă nu avem sobornicitatea, și mai ales dacă nu avem în noi smerenie și pe Duhul Sfânt, o să ne fie din ce în ce mai greu! 

Prezentarea cărții – Savatie Baștovoi

În iubire noi ne pierdem identitatea, murind în chip mistic pentru celălalt. Renunțăm la tot ce sîntem, la orgoliu, la dorințe personale, la odihnă, la bucurii, la locul nostru, doar pentru a ne afla lîngă cel iubit și a fi pe placul lui. Apostolul Pavel descrie și el iubirea în același chip: „dragostea nu caută ale sale, ci ale aproapelui”. Cu alte cuvinte, dragostea moare pentru sine pentru a trăi în celălalt.

Cu cît omul e mai plin de sine, cu atît iubirea lui este mai slabă. Cu cît atenția și interesul pentru propria mea persoană sînt mai vii, cu atît este mai moartă iubirea mea pentru celălalt. Toate se învîrt în jurul meu, iar celălalt este încă un pretext de a mă împlini pe mine însumi.

Cei ce se iubesc încep să semene între ei. În­dră­gostitul începe să vorbească cu cuvintele celui iubit, începe să asculte muzica pe care o ascultă el, să citească aceleași cărți, să iubească aceleași lo­curi, aceeași mîncare, să aibă aceeași credință și să împărtășească aceleași bucurii. Cel ce iubește devine întru totul ca cel iubit, vorbind aceleași lucruri și măr­turisind același crez. Bucuria lui este bucuria celuilalt și tristețea lor este comunăPentru că sînt uniți în chip desăvîrșit prin iubire, murind pentru sine și trăind în celălalt, fiecare purtînd în sine chipul și glasul celui iubit, avînd același cuget și aceeași dorință„. (Savatie Baștovoi)

***

PREȚUL IUBIRII este o carte despre căutările eterne ale oamenilor și prețul pe care sînt nevoiți să‑l plătească pentru a le avea. Uneori oamenii plătesc cu viața lor prețul fericirii și al iubirii, fără ca măcar să ajungă să le trăiască. Porniți în căutarea fericirii, românii au ajuns să viețuiască peste tot în lume.

În această carte sînt cuprinse cele cinci conferințe din Germania, susținute la invitația Mitropolitului Serafim al Germaniei și al Europei Centrale și de Nord în orașele Nürnberg, München, Frankfurt și Trier, precum și o conferință din Chișinău și una din Iași. Varianta scrisă a discuțiilor purtate în mijlocul românilor din Germania și de acasă prezintă un text viu, ușor de urmărit, care a selectat și a disciplinat principalele teme de interes, cum ar fi Unitatea, Educația, Fericirea, Cultura, Generația nouă vs Generația veche, Iubirea.

 Moldova Ortodoxa: Timpul este ceea ce ne măsoară singurătatea

Timpul este ceea ce a intrat în Univers prin căderea lui Adam. Până atunci timp nu era. Timpul este ceea ce ne măsoară singurătatea. În iubire nu există timp. Numai dorul are timp. Îmbrățișarea trece ca o veșnicie. Nu se termină niciodată. Niciodată.

Sursa: https://corortodox.blogspot.com/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com