Header image

Părintele Sofian Boghiu va avea o casă memorială în satul natal Cuconeștii Vechi

15:51, luni, 24 august, 2020 | Cuvinte-cheie: ,

Asociația cultural istorică Noua Galilee în colaborare cu Primăria și Gimnaziul din satul Cuconeștii Noi, Edineț a inițiat lucrările de amenajare unei case memoriale în cinstea Arhimandritului Sofian Boghiu, celui supranumit „Duhovnicul Bucureștilor” şi urmează să fie inaugurat pe malul Prutului la data de 14 septembrie 2020, la împlinirea a 18 ani de la plecarea sa în veșnicie.

Acum câțiva ani a fost procurată o casă bătrânească, unde în prezent se efectuează lucrări de restaurare. Această casă este singura urmă de așezare geografică rămasă după dispariția fostului sat Cuconeștii Vechi. Odată cu construcţia Nodului Hidrotehnic „Costeşti-Stânca”, o bună parte a satului a fost sortită pieirii, iar străvechea vatră a cuconeştenilor a fost acoperită în mare parte de apele lacului de acumulare.

Proiectul a fost demarat pentru „a-l așeza pe Părintele Sofian în conștiința locuitorilor, în cultura și spiritualitatea locurilor natale”, ne-a transmis pr. Mihail Bortă, consilier al Mitropoliei Moldovei.

Casa memorială va prezenta aspecte din perioada copilăriei și a studiilor, călugăria, detențiile, slujirea și activitatea pastoral-misionară și iconografică, precum și slujirea în demnitatea de arhimandrit  al Sfintei Mănăstiri Antim.

„Pentru a prezenta lucrarea misionară și culturală, în casa memorială vor fi așezate obiecte ce au aparținut Părintelui Sofian, copii ale manuscriselor sale, volumele sale, o serie de icoane semnate, fotografii din întâlnirile cu personalități ale Bisericii și culturii, de pe ambele maluri ale Prutului.

În împlinirea acestui demers, adresăm invitația apropiaților și fiilor săi duhovnicești, oamenilor de cultură și tuturor celor care au creionat aspecte ale vieții și slujirii Arhimandritului Sofian, să contribuie la așezarea unui număr cât mai mare de mărturii care pot oferi imaginea de ansamblu a personalității sale”, a declarat părintele Mihail Bortă.

***

Arhimandritul Sofian Boghiu, cunoscut duhovnic al românilor, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian, trecut la cele veşnice în 14 septembrie 2002, a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, Părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Foto credit: https://www.facebook.com/cuconesti/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com