Patriarhul Chiril: "Nu e ușor să jertfeşti ceva, dar anume la aceasta se aşteaptă Dumnezeu de la noi" - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Patriarhul Chiril: „Nu e ușor să jertfeşti ceva, dar anume la aceasta se aşteaptă Dumnezeu de la noi”

11:44, miercuri, 3 august, 2016 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

„Uneori ni se spune: oferiţi bani celor, cărora nu ar trebui. Se apropie un om prost îmbrăcat și vă spune că a fost jefuit și că nu poate lua trenul spre casă. Se aud şi voci: nu trebuie să-i dai bani, el e un bețiv, îi va bea, nu a pierdut el nici un bilet. Dar noi nu ar trebui să ascultăm aceste voci – noi trebuie să răspundem. Poate că nu în măsura în care ni se cere, dar să oferim atât, cât este posibil, pentru că jertfa oferită din inimă este în stare de a trezi conștiința omului în cazul în care el ne înşeală . Cunosc multe cazuri în care oamenii mai apoi au venit și s-au căit, au spus că acel mic ajutor le-a schimbat întreaga viaţ. Ei şi-au dat seama că există oameni care sunt capabili să-i creadă și să-i sprijine, și cât este de grav şi greu să-i înșeli pe cei care-ţi oferă o mână de ajutor.”

„De la noi nimeni nu cere eforturi supraomenești, nimeni nu ne cere să oferim ultimul ce avem, dar suntem datori să răspundem celui ce ne cere ajutor. Anume aşa procedau strămoșii noștri pioși.”

Îmi amintesc cum în anii dificili de după râzboi în faţa bisericilor se adunau o mulţime de cerșetori. Astfel de oameni erau uneori şi mai mult de o sută, și stăteau doar pe lângă biserici, deoarece nu exista nici un alt loc. Oamenii evlavioși le ofereau câte o copeică fiecăruia, și poate că acest bănuţ salva o viață celor care aveau nevoie de ajutor. „

„Uneori ni se cere să intervenim pentru a ajuta în anumite circumstanțe. Cel mai simplu e să spunem: „Nu pot”. Dar acest cuvânt poate răni, iar uneori chiar şi ucide. Dacă nu putem oferi ajutorul care ni se cere, atunci cel puțin să consolăm printr-un cuvânt. Niciodată nu este ușor, mereu trebuie să jertfim ceva de la noi, să sacrificăm ceva – timp, energie internă, putere spirituală, dar anume la aceasta se aşteaptă Dumnezeu de la noi”.

traducere pentru ortodox.md

sursa pravoslavie.ru

Contact Form Powered By : XYZScripts.com