Header image

Patriarhul Chiril: Shisma bisericească din Ucraina poate fi depășită doar pe calea canonică

20:26, luni, 24 februarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

„Deja mai bine de 20 de ani, pe teritoriul Ucrainei au loc procese politice, a căror urmare este scindarea tragică a Bisericii noastre. Pe parcursul anilor trecuți au fost încercări de a folosi puterea politică pentru a soluționa problema Bisericii în Ucraina. Vreau să spun azi, adresându-mă întregului popor ucrainean: puterea nu trebuie să se amestece în treburile Bisericii. Nu este cu putință ca prin forță să fie soluționate problemele Bisericii. Unitatea Bisericii nu poate fi realizată în urma acțiunilor violente”, a declarat Preafericitul Patriarh Chiril în predica de după Liturghia oficiată la 23 februarie 2014 în biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” în Tropariovo, or. Moscova.

„Niciodată în istorie nu s-a reușit  a soluționa prin violență problemele Bisericii. Trebuie ca Biserica să soluționeze în mod independent, fără a se baza pe nici un fel de factori externi, toate problemele care stau în fața ei”, a constatat Preafericitul Stăpân.

„Azi, ca și mai înainte, mă adresez către frații și surorile din Ucraina, care se află în sciziune, cu apelul către unitate. Dar nu către acea unitate, care va fi urmarea conjuncturii politice schimbate, nu către acea unitate, care se va baza pe putere, dar către acea unitate, care va proveni din dorința sinceră de a se întoarce la principiile canonice, fără de care nu poate trăi Biserica”, a continuat Patriarhul Chiril.

„Depășirea schismei trebuie să meargă întotdeauna pe calea returnării la principiile canonice ale existenței Bisericii. Doar o astfel de unitate va fi durabilă și mântuitoare”, este convins Întâistătătorul.

„Cred că pentru rugăciunile cuvioșilor din Pecerska Kievului, pentru rugăciunile tuturor sfinților, care au strălucit în Biserica noastră, Domnul va păstra Biserica în Ucraina și va dărui poporului ucrainean puterea de a depăși multe dificultăți ale stării ei duhovnicești și materiale, și în primul rând – pe cale legitimă și dreaptă a depăși scindarea Bisericii. Credem că puterea duhovnicească, care decurge din Cristelnița kieveană a Botezului, care ne ajută să păstrăm unitatea duhovnicească pe parcursul a o mie de ani, și azi ne va ajuta să învingem dificultățile și scindările, bazându-ne pe credința ortodoxă, pe Cuvântul lui Dumnezeu”, a constatat Preafericitul Patriarh Chiril.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii

Contact Form Powered By : XYZScripts.com