Patriarhul Kirill s-a întâlnit cu Patriarhul Neofit. „Fără Ortodoxia bulgară nu ar fi existat Ortodoxia rusă”
20:08, luni, 5 martie, 2018 | Cuvinte-cheie: Bulgaria, ortodoxia, patriarh kiril, Patriarhul Bulgariei, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, patriarhul Neofit, sofia, vizita
Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei, a ajuns vineri după-amiază la Sofia, în cadrul unei vizite oficiale prilejuite de împlinirea a 140 de ani de independență a Republicii Bulgare. El s-a întâlnit cu Patriarhul Neofit și cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare la reședința sinodală din Sofia.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de Relații Bisericești Externe al Patriarhiei Ruse (DECR), Preafericitul Părinte Kiril a oficiat un Te Deum în paraclisul sinodal închinat Sfântului Țar Boris.
După acest moment, au avut loc discuții între cei doi patriarhi la palatul sinodal al Patriarhiei Bulgare.
Patriarhul Neofit și-a exprimat bucuria pentru vizita Patriarhului Moscovei subliniind faptul că Bulgaria Ortodoxă îl întâmpină pe oaspetele său „cu iubire fraternă și gratitudine care s-au păstrat mereu față de poporul ortodox rus și Biserica Ortodoxă Rusă.”
Patriarhul Neofit și-a exprimat speranța că zilele festive care urmează vor lăsa amintiri de bucurie, fraternitate, iubire reciprocă și cooperare rodnică între cele două Biserici. Potrivit Primatului Bisericii Bulgare, toate acestea au caracterizat mereu relațiile dintre Bisericile Ortodoxe din Rusia și Bulgaria.
„Prezența Preafericirii Voastre este o aleasă cinste pentru Biserica noastră Ortodoxă, o sărbătoare duhovnicească adevărată și încă o dovadă a legăturilor strânse care ne unesc și pentru care mulțumim Domnului nostru Iisus Hristos și Preafericirii Voastre, ca purtător al iubirii fraterne în Hristos și a ajutorului din partea Bisericii Ortodoxe Ruse pe care o conduceți, precum și din partea întregului popor ortodox rus, pe care îl iubim cu sinceritate și care este mereu în gândurile și rugăciunile noastre patriarhale,” a declarat în data de 2 martie Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Bulgare.
La rândul său, Patriarhul Moscovei și-a exprimat bucuria de a reveni în Bulgaria și a reafirmat faptul că această vizită este prilejuită de aniversarea a 140 de ani de la eliberarea Bulgariei de stăpânirea otomană.
„În evenimentele eroice ale războiului eliberator ruso-turc din anii 1877-1878 s-au manifestat cu o intensitate deosebită calitățile morale ale armatei ortodoxe, cultivate de secole de Biserica Ortodoxă Rusă în rândul credincioșilor săi. Dar cel mai mare rezultat al acestui război a fost dobândirea libertății, dezvoltarea spirituală a poporului ortodox bulgar, salvarea limbii, culturii și tradiției sale”, a spus Patriarhul Kirill.
În cuvântul său, Patriarhul Moscovei a evocat activitatea misionară și culturală a Sfinților Chiril și Metodie, precum și a ucenicilor lor bulgari, care „i-au luminat pe predecesorii noștri în secolul 10 cu credința ortodoxă, au introdus scrierea slavonă, le-au deschis tezaurul culturii creștine și al gândirii patriotice”.
„Fără Ortodoxia bulgară nu ar fi existat Ortodoxia rusă, sau dacă totuși ar fi existat, ar fi fost complet alta, deoarece prin Ortodoxia bulgară poporul rus a primit bazele credinței ortodoxe în limba lor slavonă nativă”. De aceea, zecile de mii de ostași ruși care și-au sacrificat viețile pentru eliberarea Bulgariei „le-au răsplătit fraților bulgari această mare datorie istorică”.
La întâlnirea din palatul sinodal din Sofia, Patriarhul Moscovei a fost însoțit de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, Arhiepiscopul Serghie de Solnechnogorsk, Protoiereul Nicolae Balashov, Arhimandritul Filip Vasilțev și Protoiereul Igor Yakimchuk.
Potrivit comunicatului DECR, Primații celor două Biserici Ortodoxe surori au discutat despre relațiile bilaterale și problemele cu care se confruntă Ortodoxia în lume. O atenție deosebită a fost oferită situației din Ucraina. În acest context, Patriarhul Kiril a adresat mulțumiri Patriarhului Neofit și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare pentru sprijinul oferit Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina.
Sursa: www.patriarchia.ru
Sursa text: www.basilica.ro