Patriarhul Teoctist sau când trecerea la cele veşnice se traduce prin duioasă amintire
9:02, vineri, 25 iulie, 2014 | Cuvinte-cheie: patriarhul romaniei, patriarhul teoctist, teoctist arapasu
Când păşeam pragul Catedralei Patriarhale, făceam mereu, cu evlavie, o închinăciune la mormântul vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Lespedea de pe mormânt, măiestrit dăltuită în marmură albă, acoperă vremelnic trupul celui de-al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. În fiecare dimineaţă, candela primenită răspândeşte în jur lumină, aşa cum răspândea în jurul său cel pentru care se aprinde întru netrecătoare anamneză (pomenire).
La trecerea sa întru cele veşnice, clopotele tuturor bisericilor din România au sunat cu jale îndelung. S-au făcut rugăciuni stăruitoare, scrisu-s-au pagini elogioase, s-au realizat emisiuni şi transmisii în direct aproape la toate posturile de radio şi televiziune, atât din ţară, cât şi de peste hotare. De atunci, numele său a fost trecut în rândul celor adormiţi în mai toate pomelnicele, între ctitorii multor mănăstiri şi biserici, ai unor catedrale, eparhii, instituţii şi fundaţii bisericeşti. Dar, mai mult decât atât, numele său a fost trecut în Cartea Vieţii de la Tronul Mielului (Apocalipsa 13, 8).
Au trecut şapte ani de când numele i-a fost adăugat alături de cele ale predecesorilor săi, pe care i-a cunoscut şi cărora le-a fost aproape în diferite împrejurări.
Au trecut anii de când bătrânul Patriarh a fost chemat la ceruri. Credincioşii continuă să vină la Catedrala Patriarhală şi să întrebe: unde este mormântul Patriarhului Teoctist? Rămân apoi lângă lespedea de marmură aşa cum au stat la început de august 2007, ceasuri la rând, pentru a primi o ultimă binecuvântare. Patriarhul Teoctist s-a regăsit în fiii săi duhovniceşti, iar acum cei care îi păstrează vie amintirea îl aşază cu sfială şi nostalgie în pomelnic şi tresar cu emoţie atunci când aud pomenindu-i-se numele la Vohodul mare şi la slujbele îndătinate, săvârşite după rânduială, nu doar la Catedrala Patriarhală, ci în toate bisericile româneşti.
S-a împlinit grabnic sorocul celor şapte ani fără arhiereul şi omul care a preţuit şi a iubit Biserica, monahismul şi buna rânduială încă din tinereţile sale. Ani de aduceri aminte, de rugăciuni şi de dor.
Şapte ani fără Patriarhul Teoctist! Îmi aduc aminte de ziua aceea a sfârşitului de iulie 2007, când bătrânul Patriarh a fost chemat la ceruri. Ştiam toţi că purta crucea (povara) celor aproape 93 de ani, dar parcă ne aşteptam să mai rămână printre noi. Foarte rar se întâmplă ca o moarte survenită la o vârstă înaintată să surprindă într-o asemenea măsură. De ce oare? Oamenii se obişnuiseră cu căldura şi bunătatea inimii sale, cu zâmbetul părintesc, cu predicile care fascinau auditoriul.
Şapte ani fără Patriarhul Teoctist! Detractorii lui s-au mai liniştit puţin, dar nu în totalitate. Continuă să critice şi să amintească o aşa-zisă „vinovăţie“ a celui care a „acceptat dărâmarea unor biserici“. Uită voit să pomenească de faptul că, tot în vremea lui, s-au construit şi s-au sfinţit, în tot spaţiul românesc, câteva mii de biserici noi, unele adevărate catedrale, zidite printr-un elan nemaiîntâlnit atât înainte, cât şi după momentul decembrie 1989.
Nu amintesc nici de sfinţii români canonizaţi, de eparhiile nou-înfiinţate, de numărul mare al episcopilor hirotoniţi, cum n-a avut, niciodată până atunci, Biserica Ortodoxă Română.
Şapte ani de aduceri-aminte, de rugăciuni şi dor! Numele îi este pomenit şi evocat printre lacrimi şi zâmbete. Zâmbete pentru zicerile înţelepte, pentru vocea caldă, pentru bunătatea inimii şi puterea de iertare, iar lacrimile pentru neaşteptata plecare…
Ce a lăsat drept moştenire Patriarhul Teoctist? Amintirea unui ierarh credincios, iubitor al Liturghiei şi al Tradiţiei Bisericii, cald şi binevoitor cu semenii săi.
Monah din fragedă tinereţe, şi-a îndreptat paşii la începuturi către Sihăstria Voronei, solitarul schit sfinţit prin rugăciunile Sfântului Cuvios isihast Onufrie, unde a învăţat, la început de drum monahal, iubirea pentru Liturghie şi pravilă, iubirea pentru Biserică, iubirea pentru dulcea Moldovă şi pentru întregul pământ românesc, iubirea pentru cei din preajmă, cu generoasă măsură.
Recunoştinţa faţă de oameni şi faţă de Dumnezeu a fost între preocupările vieţii sale.
Am avut prilejul şi bucuria să-i fiu alături în anumite momente ale vieţii şi slujirii sale. La Mănăstirea Neamţ, unde a poposit de nenumărate ori, l-am văzut grijindu-se de bătrânii monahi ai istoricei chinovii, cinstindu-i şi alinându-le neajunsurile şi neputinţele vârstei. Îşi aducea mereu aminte de întâmplări mai vechi sau mai noi, cu parfum de busuioc şi flori din pădurile de munte. Aşa a rămas în toţi anii Patriarhul Teoctist. Un monah smerit, rugător, neuitător, cald la suflet. Simţeai bunătatea sa şi atunci când te mustra. Era mustrarea părintelui, în care nu se regăseau urme de răutate. Vorba lui molcomă, cuvântul care aducea mângâiere şi linişte erau ascultate cu nesaţ de fiecare în parte. Strălucirea omiliilor reieşea din simplitatea, dar şi din profunzimea cuvintelor. Erau trăirile şi simţămintele unui părinte-monah care păstrase în îndelungata slujire arhierească fiorul, râvna şi evlavia primelor zile ale noviciatului din liniştea netulburată a chinoviei.
Intra uşor în dialog cu alţii. Cu cei mari şi cu cei mici, cu oamenii simpli, de care era legat prin obârşia sa, dar şi cu cei din înaltele dregătorii. Până în ultima zi a vieţii şi-a păstrat neatinse comoara din inimă şi înţelepciunea pe care Dumnezeu i-a dăruit-o. (Va urma)
Sursa: http://ziarullumina.ro/