Patriarhul României către tinerii teologi: În fiecare absolvent este prezent un misionar - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Patriarhul României către tinerii teologi: În fiecare absolvent este prezent un misionar

12:23, miercuri, 26 iunie, 2019 | Cuvinte-cheie: , ,

Patriarhul României le-a spus luni celor trei sute de absolvenţi ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti că în fiecare dintre aceştia „este prezent un misionar”.

Ei au depus jurământul de credinţă în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei în prezenţa Patriarhului Daniel şi a profesorilor care i-au îndrumat pe parcursul anilor de studii universitare.

Festivitatea a marcat încheierea studiilor de licenţă şi masterat.

Părintele Patriarh s-a adresat tinerilor absolvenţi şi le-a vorbit despre responsabilitatea pe care o au în societate.

Indiferent de specializarea urmată, tinerii au datoria de a transmite în lume „iubirea lui Hristos pentru oameni şi bucuria de a nu fi singuri nici în lumea aceasta nici în cealaltă”.

„Suntem bucuroşi că avem tineri care sunt harnici şi evlavioşi şi avem speranţă că ei vor fi pentru noi nu numai o bucurie, ci şi lumini. Vor străluci ca lumini pentru că lumea are nevoie de îndrumare duhovnicească”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Părintele Ioan Moldoveanu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, le-a spus tinerilor că absolvirea cursurilor acestei intituţii de învăţământ „este ca o plecare de acasă”.

„O plecare în lume şi spre lume, iar depunerea jurământului este începutul unei trimiteri în lume ca oarecând Apostolii: «Mergând învăţaţi toate neamurile…» (n.r.: Matei 28:19-20)”.

„Aţi dobândit în facultate varii competenţe pe care vă doresc să le puteţi exploata fie că veţi deveni profesori, preoţi, asistenţi sociali, pictori, ori restauratori de artă ecleziastică”.

Cristian Necula, reprezentantul studenţilor, a evidenţiat că parcurgerea studiilor de teologie reprezintă răspunsul la chemarea lui Dumnezeu.

„Studierea noastră în această facultate reprezintă o chemare a lui Dumnezeu Căruia I-am răspuns afirmativ”.

„Acest răspuns ne responsabilizează să aducem ca teologi speranţă acolo unde este deznădejde, iubire acolo unde este ură şi demnitate acolo unde valorile spirituale sunt denigrate”.

La final, în Sala Europa Christiana a fost oferită o receptie pentru absolvenții Promoției Anului 2019.

În prima parte a zilei, tinerii teologi au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba de Te Deum oficiate în Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

Deschiderea oficială a Facultăţii de Teologie a avut loc în data de 12 noiembrie 1881.

Abia în anul 1890, Legea privind Facultatea de Teologie din Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial, nr. 74, din ziua de marţi 3/15 iul. 1890, recunoştea înfiinţarea acestei instituții de învățământ.

În 1948, prin decretul nr. 177, Facultatea devine Institut Teologic de grad Universitar, trecând astfel în subordinea Ministerului Cultelor.

Deschiderea oficială a cursurilor noului Institut Teologic a avut loc la 30 ianuarie 1949. A primit mai întâi ca sediu clădirea fostului Seminar Central, iar în octombrie 1949 clădirea fostei Şcoli normale situată pe strada Sfânta Ecaterina nr. 2.

Odată cu anul universitar 1991-1992 Facultatea a revenit în Universitatea din București.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sursa: https://basilica.ro/

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com