Pe 11 iunie 1961, Sfântul Ierarh Luca doctor "fără-de-arginți", la vârsta de 84 de ani s-a mutat la Domnul - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Pe 11 iunie 1961, Sfântul Ierarh Luca doctor „fără-de-arginți”, la vârsta de 84 de ani s-a mutat la Domnul

0:25, marți, 11 iunie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Pe 11 iunie 1961, în Duminica Tuturor sfinților naționali, la vârsta de 84 de ani s-a mutat la Domnul Arhiepiscopul Crimeii Luca (Voino-Iasenețki).

Slujba de înmormântare a fost săvârșită pe data de 13 iunie. În ciuda faptului că autoritățile comuniste au interzis o procesiune publică spre cimitir cu trupul neînsuflețit al ierarhului, străzile orașului s-au umplut de credincioșii care l-au condus în ultimul drum, iar un stol de porumbei a urmat în chip minunat cortegiul, de la biserică până la cimitir.

Cinstirea marelui ierarh și doctor de către poporul credincios în toată perioada sovietică s-a încununat cu proclamarea lui ca Sfânt la câțiva ani după căderea comunismului. Pentru uimitoarele sale virtuți, precum și nemărginita sa dragoste față de Dumnezeu și aproapele, la 22 noiembrie 1995, Arhiepiscopul Luca al Crimeii a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Ucraineană ca Sfânt ierarh și Mărturisitor.

Sfântul Ierarh Luca, numit și doctor „fără-de-arginți”, este un sfânt al veacului nostru, valoros om de știință, profesor de chirurgie, apreciat în lumea medicală pentru descoperirile sale, dar și un mare propovăduitor și pătimitor pentru dreapta credință în vremea stăpânirii bolșevice din Rusia.

Sincere felicitări tuturor nouă, celor din Diaspora, pentru bucuria de a-l avea pe Sfântul Luca patron ceresc și ocrotitor al sfintei noastre mănăstiri. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a fericit cu un mic fragment din sfintele moaște ale acestui mare Ierarh, ce se păstrează în biserica Mănăstirii.

Episcop Ambrozie (Munteanu)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com