Pe net a fost publicată predica ÎPS Arsenie de Sviatogorsk, pentru care este urmărit penal - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Pe net a fost publicată predica ÎPS Arsenie de Sviatogorsk, pentru care este urmărit penal

21:42, marți, 30 aprilie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Starețul Lavrei de la Sviatogorsk a vorbit despre oprirea accesului la mănăstire pentru pelerini de către forțele de ordine.

Canalul de Telegram „Primul Kozațki” a publicat înregistrarea video din 23 septembrie 2023, care, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a devenit motivul pentru care mitropolitul Arsenie, starețul Lavrei de la Sviatogorsk, este acuzat de „dezvăluire voalată” a pozițiile punctelor de control ale Forțelor de apărare din raionul Kramatorsk, regiunea Donețk.

Pe 25 septembrie 2023, acestă înregistrare video a fost publicată pe site-ul Lavrei de la Sviatogorsk și pe canalele locale de Telegram.

În înregistrarea video menționată, Vlădica Arsenie precizează că în ajunul sărbătoririi Soborului Sfinților din Sviatogorsk (24 septembrie), aniversării a 15 ani de la canonizarea lor, pelerinii și voluntarii au fost reținuți și nu au fost lăsați să treacă prin punctele de control fără a se preciza cauzele. Oamenii care au așteptat 7 ore lângă punctele de control, așa și nu au mai putut participa la sărbătoare. Mitropolitul spune că punctele de control sunt situate mai sus de Lavră, în satul Tatianka, fără a menționa vreo poziție anume.

„Această operațiune de verificare a documentelor (la punctele de control) este programată pentru doar două zile. Azi și mâine. Nu au verificat înainte și cred că nu vor mai verifica nici măcar mâine după prânz. Pentru că scopul lor principal este să blocheze accesul”, spune ierarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene în predica sa.

Mitropolitul Arsenie compară sărbătoarea Lavrei de la Sviatogorsk cu sărbătoarea hasidimilor din Uman, când forțele de ordine nu i-au împiedicat pe cei 32.000 de pelerini să vină să sărbătorească Rosh Hashanah și nu au verificat actele de identitate ale pelerinilor hasidimi.

„Este jignitor pentru poporul nostru ortodox că am devenit mai răi decât criminalii în propriul nostru stat, în propria noastră patrie. De aceea, fraților și surorilor, Dumnezeu să ne ajute să suportăm acest lucru cu rugăciune și să ne rugăm pentru semenii noștri creștini și pentru cei care nu au putut ajunge aici, nu din vina noastră. Ne dorim ca oamenii să se poată aduna aici mereu, cred că dacă nu ar fi fost organizată această nerușinare, nu ar fi existat probleme”, încheie mitropolitul.

UJO a informat că mai devreme că pe 25 aprilie, parchetul regional Donețk a anunțat că instanța a stabilit măsura preventivă pentru starețul Lavrei Adormiri Maicii Domnului de la Sviatogorsk, mitropolitul Arsenie, sub forma de detenție pe termen de 60 de zile fără dreptul la cauțiune.

Sursa: https://spzh.live/ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com