Pedofilia pe internet – un fenomen care bîntuie Republica Moldova
17:10, sâmbătă, 1 noiembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: crima, internet, pedofilia, savatie baştovoi
Abuzul asupra copiilor prin intermediul internetului dă bătaie de cap polițiștilor și procurorilor, constituind o preocupare pentru societatea civilă și oamenii Bisericii. Rețelele de socializare sînt tot mai des folosite de pedofili pentru a-și recruta victimile-copii care de cele mai multe ori rămîn descoperite în jungla online.
Asociația ”La Strada”, condusă de Daniela Misail-Nichitin, a organizat ieri, în colaborare cu MAI și Procuratura Generală o dezbatere publică menită să atragă atenția societatății asupra fenomenului în cauză. Evenimentul a avut loc la Bibliotecă Municipală ”Hajdeu”, sala fiind arhiplină.
Avacata Natalia Bayram, cunoscută pentru dosarele cîștigate împotriva unor pedofili străini care au abuzat copii în Moldova, a prezentat un studiu de caz avîndu-l ca protagonist pe un pedofil moldovean care a luat legătura online cu circa 900 de copii.
Locotinent-colonel Eugeniu Moraru, director al Centrului de Combatere a Crimelor Informatice al Inspectoratului Național de Investigație al Inspectoratului General al Poliției a prezentat rezultatele investigațiilor privind abuzurile cu caracter sexual pe internet. Eugeniu Moraru a subliniat faptul că persoanele implicate în astfel de crime sînt în majoritatea cazurilor foarte bine instruite în domeniul IT, mulți dintre ei fiind absolvenți al instituțiilor de profil, ceea ce face și mai dificilă identificarea lor. De asemenea s-a atras atenția asupra faptului că majoritatea pedofililor identificați în Moldova sînt bărbați și că numărul lor este mult mai mare în realitate decît cazurile descoperite.
Doamna Lucreția Zaharia, procuror în Procuratura Generală, Secția Conducerea Urmăririi Penale în Organele Centrale ale MAI și SV, a invocat dificultățile care se ivesc în cazul condamnării unui pedofil, datorită atitudinii prea laxe față de crimele săvîrșite prin intermediul internetului asupra copiilor. De multe ori criminalii scapă doar cu amenzi, privațiunea de libertate fiind aplicată în cazuri rare.
Directorul Liceului ”Vasile Alexandri”, Daniela Vacarciuc a vorbit despre importanța unei educații adecvante, prin responsabilizarea copilului, invocînd lorul major pe care îl au în viața copilului atît familia, cît și școala.
Participanții la dezbatere au arătat un interes deosebit față de părintele Savatie Baștovoi, cunoscut scriitor, autorul romanului ”Diavolul este politic corect”. În discursul său, părintele Savatie a vorbit despre temeiurile spirituale ale crimelor săvîrșite asupra copiilor. Din cele mai vechi timpuri copiii nevinovați au fost aduși jertfă zeilor malefici, iar baia în sînge de copil era considerată un remediu împotriva îmbătrînirii. A viola un copil este o faptă care trece de granițele firii și ale fiziologiei, fapta putînd fi echivalată cu sacrificarea și trebuie tratată mai degrabă ca idolatrie, fiind o ceremonie eminamente demonică. Participanții la discuție, între care mulți avocați și polițiști, au avut ocazia să adreseze întrebări și să primească răspunsuri care au lămurit rolul Bisericii în prevenirea acestui flagel cumplit care este pedofilia. La sfîrșit, Savatie Baștovoi a oferit autografe pe romanul ”Diavolul este politic corect”, o carte care a cîștigat în 2010 concursul ”Chișinăul citește o carte” organizat anual de Biblioteca Municipală.
Sursa: www.barikada.md