Pelerinaj în Grecia la Sfântul Ierarh Spiridon și Sfânta Împărăteasa Teodora (I) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Pelerinaj în Grecia la Sfântul Ierarh Spiridon și Sfânta Împărăteasa Teodora (I)

20:21, miercuri, 20 august, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

În urmă cu 6 ani, probabil în una din cele mai grele situații din viață am cerut în rugăciune ajutorul și mijlocirea Sfântului Ierarh Spiridon, pentru ca la scurt timp să se rezolve pozitiv situația dificilă.

Atunci, în fața icoanei Sfântului Spiridon, am mulțumit și am hotărât că voi afla unde este înmormântat și voi merge spre închinare la mormântul său (încă nu știam că moaștele Ierarhului Spiridon se află pe insula Corfu, Grecia).

Au trecut ani buni de atunci, am și uitat o vreme de promisiunea făcută, pentru ca în primavera acestui an să apară din nou chemarea de a merge spre închinare la Sfântul Spiridon.

Odată hotărât pentru a pleca în pelerinaj, am început să răsfoiesc internetul pentru a găsi informații despre așezarea geografică a insulei Corfu și traseul din Chișinău către capitala insulei, orașul Kerkyra, locul în care de mai bine de 500 de ani se află moaștele Ierarhului Spiridon.

Am pornit în pelerinaj din Chișinău, pe  următorul traseu: Chișinău-Iași-București, de unde am luat autocarul București – Egumenița, în total 28 de ore cu popasuri de 20-30 de minute la fiecare 3-4 ore.

Astfel, cu Ajutorul Domnului după un drum obositor am ajuns în portul Egumenița, de unde am îmbarcat pe corabie cu destinația Kerkyra, capitala insulei Corfu.

Scurtă incursiune în istoria insulei Corfu și a patrimoniului acesteia

Insula Corfu cu capitala la Corfu Town (în grecește Kerkyra), se află pe coasta vestică a Greciei, în nordul Mării Ionice. Mulți nu știu că această insulă este mai aproape de Albania (la doar doi kilometri distanță) decât de coasta Greciei.

Această insulă are o istorie bogată. Grecii, romanii, venețienii, britancii și francezii au ocupat pe rând acest colț de paradis, marcându-și teritoriul în stilul specific. Miturile și legendele insulei includ personaje precum Hercule și Ulise. Se spune că insula l-ar fi găzduit o perioadă și pe renumitul Homer.

Nu întâmplător capitala insulei, orășelul Kerkyra se află pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

După căderea Constantinopolului, moaște ale Sf. Ierarh Spiridon și Sf. Împărăteasa Teodora au ajuns de pe malul Bosforului în Corfu

Până la căderea Constantinopolului în anul 1453, în capitala Imperiului Bizantin erau concentrate cele mai importante odoare ale creștinismului printre care și cinstitele moaște ale Sf. Ierarh Spiridon și Sf. Împărăteasa Teodora, care dupa evenimentele tragice au ajuns de pe malul Bosforului în Corfu, fiind strămutate de către creștini de teama de a nu fi distruse sfintele moaște de către păgâni.

Și aici au rămas până în zilele noastre săvârșind prin Pronia lui Dumnezeu nenumărate minuni știute și neștiute.

Ajunși la Corfu…

Ajunși la Corfu, nu ne-a luat mult timp să găsim biserica Sfântului Spiridon, datorită turnului medieval care se înalță lângă biserică și se poate vedea din orice colț al orașului, dar și a dorinței nemărginitre de a ajunge cât mai repede la Moaștele Sfântului.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Ocupasem deja locul în coloana de pelerini veniți din țări precum: Rusia, România, Ucraina, Belarus, Serbia, dar și din alte părți ale lumii.

Ne-am alăturat unui grup de pelerini ruși, care citeau în glas acatistul Sfântului Spiridon, intonând împreună cu ei: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridoane, mare făcătorule de minuni!

Preț de 15-20 de minute am trăit o imensă bucurie duhovnicească asemeni creștinilor din primele secole, care în același glas și cuget slăveau pe Dumnezeu.

Iată-ne ajunși în fața raclei Sfântului… Ne-am închinat înaintea Sfintelor Moaște expuse sub sticlă; am sărutat racla în dreptul picioarelor, unde foarte clar se văd papucii vișinii ai Ierarhului. La fel, am sărutat în dreptul mânilor și a cinstitului cap al Sfântului… În liniștea duhovnicească care ne-a cuprins, am cerut ajutor de la acest mare Sfânt al Ortodoxiei.

Sf. Ierarh Spiridon – Făcător de minuni în viață și după moarte

Cuviosul Părintele nostru Spiridon, făcătorul de minuni, a trăit pe vremea împăratului Constantin cel Mare şi a lui Constantie, fiul lui. Era simplu la purtări şi smerit cu inima. La început a fost păstor de oi. Apoi s-a însurat, iar după moartea soţiei a fost făcut episcop. Dumnezeu i-a dat harul tămăduirilor în aşa măsură că a fost numit făcător de minuni.

Biserica Sfântului Ierarh Spiridon se află foarte aproape de portul din Kerkyra și se poate observa de aproape oriunde din oraș datorită turnului cu ceas.

Sfintele sale moaște sunt aproape intacte fiind unul din puținii sfinți părinți și ierarhi (alături de Sfântul Ierarh Nicolae care are trupul la Bari în Italia) de la primul sinod de la Niceea (anul 325) păstrat aproape intact.

Corfioții fac anual câteva procesiuni prin oraș cu moaștele sfântului, cu fanfară, sobor de preoți și ierarhi, în acest mod îi mulțumesc pentru ajutorul acordat în permanență și în special în vremuri de restriște.

În fiecare an, pe 12/25 decembrie, papucii Sfântului Spiridon sunt schimbați. Ei se tocesc ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos în întreaga lume. De aici și denumirea de „sfântul călător”. Din mărturiile unor clerici, reiese că pentru perioade scurte de timp, trupul sfântului nu mai este prezent în raclă, iar atunci când revine, este cald și prăfuit. Acesta este și motivul pentru care, în cântările Acatistului său spunem: „Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te, că încălțămintele tale slujesc ca dovadă”. Papuceii care se tocesc sunt oferiți altor biserici și mănăstiri din lumea ortodoxă.

Minunea de la Primul Sinod de la Niceea ( Iznik-ul de astazi din Turcia ) de la anul 325.

SfSpiridonTrimitundei1bDatorită scandalului stârnit de episcopul Arie al Alexandriei prin care el nu era de acord cu Sfânta Treime așa cum susține Biserica „Una de o Ființă și Nedespărțită”, Sfântul Împărat Constantin cel Mare convoacă toți ierarhii din ținuturile creștine cca 318 sfinți părinți și îl prezidează personal spre a lămuri lucrurile și a face pace în sânul Bisericii proaspăt legalizate de către el.

În toiul dezbaterilor, Arie s-a ales cu o palmă de la Sfântul Ierarh Nicolae, pentru că hulea pe Dumnezeu, iar Sfântul Ierarh Spiridon inspirat de Duhul Sfânt a ridicat o cărămidă de jos, a făcut asupra ei semnul Sfintei Cruci, invocând numele Sfintei Treimi, în timp ce în mâna stângă ținea cărămida. Dupa ce a făcut semnul Sfintei Cruci, focul s-a ridicat din cărămidă, apa a căzut pe pământ, iar luntul din ea a rămas în mâna lui. Astfel, prin cele trei elemente distincte: pământ, foc și apă, a descoperit diversitatea, iar prin totul unitar – cărămida, a descoperit unitatea. Astfel s-a vădit înșelarea lui Arie care a și fost anatematizat.

Ca și majoritatea pelerinilor, am procurat de la numeroasele pangare bisericești din perimetrul străzilor în care se află biserica Sfântului Spiridon, diverse suvenire și obiecte de cult: sticluțe cu mir de la candela Sfântului Spiridon, iconițe, metanii, cruciulițe, etc… după care pe străzile înguste prin centrul istoric al orășelului Kerkyra am mers mai departe în căutarea bisericii «Nașterii Maicii Domnului» pentru a ne închina cinstitelor moaște ale Sfintei Împărătese Teodora, care în urma biruinței asupra iconoclaștilor a stabilit celebrarea anuală a acestui eveniment, „Biruința Ortodoxiei”, în prima Dumnică a Postului Mare.

Preot Mihail Bortă

Chișinău – Kerkyra, august 2014

Va urma…

Contact Form Powered By : XYZScripts.com