Pelerinaj la Sfântul Ierarh Spiridon și Sfânta Împărăteasa Teodora (II) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Pelerinaj la Sfântul Ierarh Spiridon și Sfânta Împărăteasa Teodora (II)

21:00, marți, 9 septembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Continuare la articolul Pelerinaj în Grecia la Sfântul Ierarh Spiridon și Sfânta Împărăteasa Teodora (I)

Am îngenunchiat… luminițele din candele parcă se revărsau asupra noastră cu har și pace lăuntrică. Ne-am rugat Împărătesei Teodora, înaintea cinstitului ei trup neputrezit, rămas fără de podoabele sale pământești de altă dată, dar cu moștenirea Împărăției celei Veșnice – Sfântă Împărăteasă Teodora, roagă-te lui Dumnezeu,  pentru noi păcătoșii!

Catedrala Maicii Domnului din Peşteră

Capitala insulei Corfu păstrează 37 de lăcaşuri de cult. Catedrala mitropolitană a oraşului este Panaghia Spiliotissa – „a Maicii Domnului din Peşteră” -, construită în anul 1577 în stil baroc.

Acest sfânt locaș închinat Maicii Domnului adăpostește moaștele Sfintei Împărătese Teodora pomenită de Biserică în fiecare an la 11 februarie și se află la câteva străzi de cea a Sfântului Ierarh Spiridon.

Deplasându-ne pe stradelele înguste ale Kerkirei, în mai puțin de 10 minute am ajuns în fața bisericii, unde sunt expuse moaștele Sfintei Împărătese Teodora. Mulțimea de pelerini era aproape la fel de numeroasă ca și la biserica Sfântului Spiridon.

Am intrat în sfântul locaș alăturându-ne unui grup de pelerini ruși, care erau conduși de un ghid vorbitor de rusă. Astfel, am avut posibilitatea să auzim mai multe informații istorice despre Împărăteasa Teodora și despre biserica în care se păstrează moaștele acesteia.

Sfânta Împărăteasă Teodora
Sfânta Împărăteasă Teodora era de origine din Paflagonia (Nordul Anatoliei, Turcia europeană de azi), fiind fata unui anume Marinus, comandantul regimentului militar. A fost soția Împăratului Teofil Iconoclastul (829-842), însă nu a aderat la erezia iconoclastă împreună cu acesta (iconoclaștii distrugeau icoanele considerându-le chip cioplit). După moartea soțului ei, Sfânta Teodora a guvernat țara cu înțelepciune vreme de 15 ani, deoarece fiul lor, Mihail, era încă minor.

Sfânta Împărăteasă Teodora a convocat un sinod, la care iconoclaștii au fost anatematizați, iar cinstirea icoanelor recunoscută în cultul Bisericii.

Sfânta Teodora a stabilit celebrararea anuală a acestui eveniment, „Biruința Ortodoxiei”, în prima Dumnică din Postul Mare. La noii i se spune „Duminica Orodoxiei”.

În anul 857 Sfânta Teodora s-a retras de la guvernare, lăsând locul fiului său, și a petrecut 8 ani în mănăstirea Sfânta Eufrosina, unde și-a închinat viața nevoințelor ascetice. Moaștele sale au săvârșit nenumărate minuni.

Moaștele Împărătesei
Racla ferecată în argint cu moaștele Împărătesei Teodora este așezată în partea dreaptă a sfântului locaș. Odată ajunși înaintea raclei am observant că mulțimea de pelerini a dispărut undeva la ieșirea din biserică, iar preotul supraveghetor miruia un grup de pelerini în naosul bisericii. Pentru mai bine de 3-4 minute am rămas singuri în fața sfințeniei. Ne-am apropiat de raclă, ne-am închinat Împărătesei care în urmă cu un mileniu a condus un mare imperiu.

La fel ca și la Sf. Ierarh Spiridon, trupul Sfintei Împărătese era expus sub sticlă, integru, înfășurat în porfiră împărătească și cu mâinile expuse la vedere. Am observat și un detaliu foarte semnificativ, pe degetele Împărătesei se vedeau foarte clar urmele inelelor care probabil au dispărut în vremurile sumbre.

Am îngenunchiat… luminițele din candele parcă se revărsau asupra noastră cu har și pace lăuntrică. Ne-am rugat Împărătesei Teodora, înaintea cinstitului ei trup neputrezit, rămas fără de podoabele sale pământești de altă dată, dar cu moștenirea Împărăției celei Veșnice – Sfântă Împărăteasă Teodora, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii!

Căutați pacea și sfințenia…
Înclin să cred că pelerinajul autentic este o multiplă binecuvântare pentru oameni atunci, când devine răspuns la îndemnul evanghelic: „Căutați pacea cu toți și sfințenia fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu” (Evrei 12, 14).

Deosebit a fost şi itinerarul duhovnicesc pe care l-am avut în Grecia pe insula Corfu, pe urmele Sfântului Ierarh Spiridon și Sfintei Împărătese Teodora. Probabil nu întâmplător acești doi mari sfinți ai creștinătății și în special ai Ortodoxiei au rămas împreună aproape. Practic ei sunt sfinții care au „demontat” cele mai mari erezii ale timpului: arianismul și mai târziu iconoclasmul care a făcut foarte multe victime în rândul creștinilor și care a distrus odoare nestemate ale creștinismului.

Mulțumim, Bunului Dumnezeu și Sfinților Săi, pentru aceste momente cu totul aparte în viaţa noastră.

SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!

Preot Mihail Bortă, Chișinău – Kerkyra – Chișinău, august 2014

Contact Form Powered By : XYZScripts.com