Postul în luna concediilor - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Postul în luna concediilor

13:11, joi, 16 august, 2018 | Cuvinte-cheie: , , ,

În era consumismului agresiv pe care o trăim din plin, luna august este, la nivel global, mai ales pentru cei care locuiesc în spaţiul marilor aglomerări urbane, o perioadă de concediu.

Oamenii care locuiesc în mega­po­lisuri sub imperiul secularizării se întreabă „de ce Biserica nu-şi adaptează rânduielile privind postul şi în funcţie de nevoile membrilor societăţii consumiste contemporane?”, chiar fiind foarte vehemenţi unii, într-un agiornamento al Ortodoxiei, considerând că, dacă ei îşi iau concediu în august, şi „Biserica trebuie să intre în concediu în ceea ce priveşte rânduielile ei bimile­nare”, cum ar fi postul şi, în spe­ţă, postul închinat marii sărbă­tori de la jumătatea lunii august, Adormirea Maicii Domnului.

În urma unei astfel de postu­lări ne întrebăm: poate intra postul în concediu? Putem suspenda timpul creşterii noastre duhov­niceşti spre mântuire? În defi­nitiv, putem suspenda mântuirea noastră? Iată cum nevoile autonome ale omului secularizat pot duce la nişte paradoxuri privind devenirea spiri­tuală întru mântuire a fiinţei umane. La astfel de întrebări ale aşa-zisului om autonom din spa­ţiul societăţii secularizate, răspunsurile se pot oferi doar din perspectivă biblică şi patris­tică. Fără post, după cum ne învaţă Sfânta Scriptură şi Sfinţii Părinţi, nu putem să ajungem la desăvârşire şi mântuire, pentru că nu putem depăşi obstacolele care ne sunt puse înainte prin patimi de îngerii căzuţi, care ne şi îndeamnă să ne secularizăm şi să credem că putem vieţui fără Dumnezeu şi în definitiv fără obiectivare spirituală şi duhov­nicească asupra existenţei. De aceea, postul nu este condiţionat de concediu, cum nici mântuirea nu poate fi condiţionată de faptul că noi avem nevoie de odihnă fizică. Pentru că prin odihna fizică, care este normală într-o societate bulver­santă şi bulver­sată de nevoia consumistă din zilele noastre, nu trebuie să suspendăm activităţile noastre spirituale, cărora şi aşa le oferim prea puţin din timpul nostru cotidian.

Aşadar, chiar dacă în luna august suntem în concediu, nu trebuie să uităm respectarea rânduielilor Bisericii, ci să ne înduhovnicim ţinând zilele de post, şi mai ales postul închinat Maicii Domnului, pentru că ea este pururea rugătoare pe lângă Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos pentru sănătatea, pacea, liniştea, ajutorul pentru orice nevoie din lumea aceasta şi mai ales pentru mântuirea noastră.

Sursa: www.ziarullumina.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com