Enoriaşele Schitului Cetăţuia au îmbrăcat pentru prima oară un costum popular la biserică în urmă cu cinci ani, la sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil, la puţin timp după ce părintele Emanoil Bărbuţ a fost trimis să slujească în sfântul lăcaş. Începutul a fost unul destul de timid, dar, cu timpul şi cu binecuvântarea reprezentanţilor Bisericii, doamnele au prins curaj şi au început să poarte straiele tradiţionale nu doar la hramuri, ci şi la slujba de duminică, iar reacţiile nu au întârziat să apară.
„Imi aduc aminte că am mers odată spre Cetăţuia pe jos, iar în dreptul altei biserici din nordul oraşului, oamenii care erau afară, pe scări, m-au întrebat unde mă duc îmbrăcată aşa. Le-am spus că mă îndrept spre Cetăţuia şi că aşa ne îmbrăcăm noi când mergem la biserică. Probabil nu m-au crezut, pentru că unii dintre ei au venit după mine până la schit, să vadă cu ochii lor credincioasele în costum popular”, povesteşte Nicoleta Bănuţă, unul dintre promotorii acţiunii.
În prezent, oricine merge la biserica de pe Dealul Cetăţuia ştie că poate îmbrăca straiele tradiţionale fără să fie arătat cu degetul sau criticat.
„La început, doamnele care au venit la biserică în costum popular au întâmpinat câteva greutăţi, în sensul că unii dintre credincioşi le asemuiau cu cântăreţele de muzică populară. În cele din urmă oamenii au înţeles care sunt intenţiile noastre, iar acum nu mai au astfel de reacţii. Ba, din contră, ne felicită. Încercăm să le spunem oamenilor că suntem români şi că trebuie să rămânem români, iar timpul nu poate şterge acest lucru. Majoritatea iilor au pe ele motive care se regăsesc şi pe troiţe, iar credincioşii trebuie să ştie că în aceste cămăşi cusute de bunicile noastre există şi Dumnezeu, că nimic nu a fost făcut întâmplător, Emanoil Bărbuţ, preot.

Sunt promovate doar costumele autentice