Pr Calistrat despre cazul pr Visarion Alexa: Ne lepădăm prea repede de preotul ce cade - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Pr Calistrat despre cazul pr Visarion Alexa: Ne lepădăm prea repede de preotul ce cade

16:24, marți, 27 septembrie, 2022 |

Părintele Calistrat Chifan a răspuns legat de cazul pr Visarion că s-a ajuns în această situație prin vina este amânduror părți implicate, pe de o parte a părintelui, pe altă parte a enoriașei care nu s-a opus ferm. Părintele spune că răspunsul ar fi trebuit să fie unul imediat:

„Părinte sunteți un nesimțit. Dacă ați încercat cu altcineva, opriți-vă, cu mine nu încercați așa ceva că vă dau cu geanta în cap. Și eu cred că părintele nu continua. Aici greșeala principală o are părintele pentru că nu a fost prudent…

În momentul în care ai văzut ceva care nu îți place te-ai retras de acolo în liniște și tăcere și te-ai dus în drumul tău. Și spui și la altul: nu te duce acolo că am fost acolo și nu este bine! Tu dacă ești femeie vrednică și cinstită, ești serioasă.”

„Du-te frate și liniște-te, ia o icoană în brațe și plângi!”

Părintele Calistrat a mai spus că ne lepădăm prea repede de preotul ce cade fără a mai lua în calcul activitatea lui de dinainte: „Prea ușor ne spălăm pe mâini, când cineva este bun îl ridicăm în a douăsprezecea slavă și când cineva cade ne ștergem pe picioare. Nu se face așa, și Petru s-a lepădat și Hristos nu s-a lepădat de El…

Dacă ești tată și părinte și într-adevăr te doare sufletul de supușii tăi și te gândești că are o soție, că are niște copii, copiii aceia vor fi traumatizați, femeia aceea va fi traumatizată, omul acela va avea nevoie de o bucată de pâine, mâine poimâine, să îi hrănească. Trebuie să te gândești : îl pun portar la o instituție a bisericii, uite pocăiește-te și fă treabă… Așa văd eu lucrurile.”

Părerea părintelui Calistrat este că preotul duhovnic trebuie să fie deosebit de atent: „Preotul care spovedește femei trebuie să fie prudent și atent. În inima preotului nu trebui să stea decât Maica Domnului, în inima lor nu trebuie să stea decât Iisus Hristos, să fie permanent spovediți, împărtășiți… Am văzut că a ieșit moda asta cu îmbrățișatul, înnebunesc când îl văd, cu liniștirea. Du-te frate și liniște-te, ia o icoană în brațe și plângi, ia o icoană în brațe și te rogi , ia o icoana în brațe și zi un acatist. Duhovnicul nu e paiață. Părerea mea.”

Părintele Calistrat Chifan s-a născut la data de 3 decembrie 1965, în județul Suceava și este duhovnic la Mănăstirea Vlădiceni din Iași.

Sursa: https://avereabisericii.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com