Header image

Practica face ca lucrurile să devină reale

18:05, miercuri, 14 august, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Cine spunea:

După ce am cumpărat un pian, mi-am pierdut nădejdea că am să învăţ vreodată să cânt la el. Degetele mele erau neîndemnatice şi muzica ieşea chinuită. Dar acum, după mai multe lecţii, pot cânta piese simple cu destulă încredere. Poate că exerciţiile nu mă vor face să cânt perfect, dar ele mi-au îmbunătăţit considerabil aptitudinile.

Faptul de a aparţine unei biserici nu înseamnă neapărat că vei duce o viaţă creştinească, la fel cum cumpărarea unui pian nu înseamnă că vei ajunge muzician. E un pas necesar, dar e abea începutul. Eu exersez la pian în fiecare zi, deşi uneori sunt în criză de timp. Este deseori o corvoadă şi rezultatele nu sunt întotdeauna satisfăcătoare, dar deja pot să întrezăresc momentul când visul meu se va împlini.

Pot face oare tot atât de mult în ce priveşte legătura mea cu Dumnezeu? Dacă vreau să ajung un creştin adevărat trebuie să-mi dau silinţa. Privitul pianului cu duioşie nu mă face un muzician mai bun, tot aşa cum numele meu în registul bisericii nu mă face un creştin mai bun. Lucrarea, dăruirea, dragostea şi rugăciunea – practicate zilnic cu credincioşie – mă vor aduce mai aproape de ţel.

C.S. Lewis spunea că credinţa nu se pierde cu adevărat, ci doar e trecută cu vederea sau e dată deoparte din nepăsare, neatenţie şi lipsă de grijă.

Extras din
Vitamine duhovnicesti pentru intarirea sufletului. Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc.
vol. 1/ Anthony M. Coniaris, Bucureşti: Editura Sophia; Alexandria: Cartea Ortodoxă, 2009., p.363

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com