Prăznuirea icoanei făcătoare de minuni ,,Potoloște întristările noastre” la mănăstirea ,,Cuvioasa Parascheva” Hîncu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Prăznuirea icoanei făcătoare de minuni ,,Potoloște întristările noastre” la mănăstirea ,,Cuvioasa Parascheva” Hîncu

22:01, sâmbătă, 7 februarie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

La poalele codrilor falnici, pe un loc liniștit și pitoresc, unde izvoarele murmură enigmatic, prin binecuvîntarea Bunului Dumnezeu, în anul 1678 și-a început activitatea un nou locaș sfînt, purtînd numele ocrotitoarei Moldovei Preacuvioasa Parascheva. Fondatorul mănăstirii este considerat a fi boierul moldovean, marele stolnic Mihalcea Hîncu.

După redeschidere în anul 1992, mănăstirea cunoaște o perioadă de înflorire și dezvoltare ca în anul 2000 la data de 27 octombrie, cînd sfînta mănăstire își sărbătorește ocrotitorul ceresc, cu stăruința Presfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni și a maicii starețe, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), a fost pusă prima piatră de temelie a Catedralei ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de către Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove.

Catedrala are două niveluri, altarul primului nivel poartă hramul în cinstea ,,Sfîntului Marelui Mucenic Pantelimon” iar la al doilea nivel sunt 3 altare: în cinstea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în cinstea Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare și în cinstea icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre”.

Deci după o tradiție bine așezată, la mănăstirea Hîncu prăznuirea icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre” este sărbătorită cu un mare fast.

În dimineața acestei zile, sîmbătă, 7 februarie 2015, cînd Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte şi pe Marele Ierarh Grigorie Teologul, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie la Mănăstirea ,,Cuvioasa Parascheva”, Hîncu. Slujba a fost săvîrşită în biserica de iarnă cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” din complexul mănăstirii.

Preasfinţia Sa înconjurat de slujitorii sfintei mănăstiri împreună cu obștea monahală în frunte cu maica stareță, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) s-au adunat la rugăciune în biserica de iarnă ,,Adormirea Maicii Domnului” din complexul mănăstirii, pentru a da cinste icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre”.

La finele Sfintei Liturghii Chiriarhul a citit în faţa icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre” rugăciunea către Preasfînta Născătoare de Dumnezeu din cadrul acatistului.

După Sfînta Liturghie, stareța mănăstirii, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) împreună cu slujitorii și obștea monahală s-au deplasat în Catedrala Episcopală ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, la al doilea nivel, în fața altarului închinat icoanei făcătoare de minuni ,,Potolește Întristările Noastre” unde au cîntat imne și cîntări de laudă din slujba hramului acestui prestol.

Sursa: http://episcopia-ungheni.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com