Header image

Prăznuirea Icoanelor Maicii Domnului „Prodromița” și „Cu trei mâini” (Trichirusa) la Sfânta Mănăstire Sireți

12:33, marți, 25 iulie, 2017 | Cuvinte-cheie: , , ,

Mănăstirea cu hramul „Sf. M. Mc. Iacob Persul” din s. Sireți, r-nul Strășeni, a fost timp de o noapte loc de pelerinaj pentru numeroși preoţi, tineri şi credincioşi din țară. Aşezarea monahală din apropierea Chișinăului a sărbătorit Cinstirea Icoanelor Maicii Domnului: numite „Prodromița” (1863) și „Cu trei mâini” (Trihirusa/sec. VIII) de la Sf. Munte Athos.

Cu acest deosebit prilej de bucurie duhovnicească a fost săvârșită Slujba Privegherii de toată noaptea, care a început la ora 22:00 și a cuprins: Vecernia mare, Litia, Utrenia, Ceasurile și Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur.

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală a fost oficiată în sobor de preoți în frunte cu PS Ioan, Episcop de Soroca și Vicar al Mitropoliei Moldovei.

La slujba de sărbătoare ce a avut loc în Biserica mare a mănăstirii a participat: Starețul Sfintei Mănăstiri Sireți, PC Pr. Arhim. Porfirie (Dobre), Prot. Mitr. Octavian (Moșin), Paroh al Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din cadrul USM și Președinte al Sectorului Sinodal „Activitate Pastorală pentru Tineret”, precum și un sobor de preoţi şi diaconi, format din slujitori ai Sfintei Mănăstiri, dar și de la alte parohii din Eparhia Chișinăului.

Atmosfera de rugăciune a fost una cu totul specială, întrucât Icoana Maicii Domnului, asemănătoare cu cea de la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos, dar și alte sfințenii care se păstrează în așezământul monahal, au putut fi venerate de pelerinii și enoriașii prezenți.

În Sfântul Munte Athos există o tradiţie ca la marile sărbători să se oficieze Privegherea de toată noaptea, în cadrul căreia sunt unite toate slujbele din ziua liturgică respectivă. Această rânduială a fost statornicită și în Sfânta Mănăstire Sireți, unde în fiecare an, la sărbătoarea Icoanelor Maicii Domnului: numite „Cu trei mâini” (Trihirusa) și „Prodromița” se săvârșește Slujba Privegherii de toată noaptea în sobor de preoți, spre folosul monahilor şi al credincioșilor care vin în Sfânta Mănăstire.

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Ioan a adresat un cuvânt predicatorial în care a vorbit celor prezenți despre istoricul celor 2 icoane ale Maicii Domnului prăznuite.

Sursa: www.manastiri.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com