Preasfințitul episcop Filaret a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în duminica a 4-a după Paști, la Mănăstirea Căpriana - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Preasfințitul episcop Filaret a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în duminica a 4-a după Paști, la Mănăstirea Căpriana

17:03, duminică, 26 mai, 2024 | Cuvinte-cheie:

Preasfințitul episcop Filaret a oficiat în duminica a 4-a după Paști (a Slăbănogului), Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica “Adormirea Maicii Domnului” a complexului monahal din Căpriana.
Astăzi, în a patra Duminică după Paşti, suntem îndemnaţi să cugetăm la vindecarea bărbatului paralitic. Pericopa este din Evanghelia după Ioan, care a fost însoţitorul nostru constant de când am început să citim din ea, în noaptea de Paşte, când am citit afirmaţia că Iisus Hristos este Cuvântul cel veşnic al lui Dumnezeu, că a devenit trup şi locuieşte în mijlocul nostru – acum.
Singurul răspuns cuvenit pe care îl putem da este ceea ce i se cere paraliticului din pericopa de astăzi: „Să nu mai păcătuieşti”. Sau, aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel, dacă vrem să trăim acum în şi cu Hristos, trebuie să murim faţă de omul cel vechi, faţă de această lume, faţă de toate plăcerile şi mândria sa (cf. Rom. 6). Trebuie să luăm în serios dimensiunile baptismale ale vieţii noastre: să ne socotim morţi faţă de păcat şi vii în Hristos Iisus, pentru ca să nu mai trăim noi, ci Hristos să trăiască în noi.
Dacă nu mai trăim prin şi pentru această lume, ci mai degrabă în şi prin Hristos, atunci devenim, aşa cum spune Sfântul Atanasie, martorii sau mărturia învierii lui Hristos (Despre întrupare, 27-32).
Să ne rugăm ca să avem tărie să facem acest lucru, pentru ca să aducem într-adevăr mărturie învierii pe care o sărbătorim.
Contact Form Powered By : XYZScripts.com