Header image

Premieră pentru Republica Moldova – Procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Dionisie

11:57, sâmbătă, 25 aprilie, 2020 | Cuvinte-cheie: , , ,

La 24 aprilie 2020, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir al Chișinăului și al Întregii Moldove, Sfânta Mănăstire Sireți împreună cu protopopiatul Strășeni și în colaborare cu Primăria Sireți a organizat o procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe – Ismail.

Procesiunea a fost organizată conform tradiţiei Bisericii noastre, deoarece în vremuri de molimă în vechime odoarele ecleziale erau purtate prin cetăţi spre izbăvirea de epidemii, spre vindecarea celor bolnavi şi spre întărirea în credință.

În dimineața zilei, starețul Mănăstirii Sireți, arhimandritul Porfirie (Dobre), dimpreună cu părinții slujitori au pornit de la Mănăstirea Suruceni. Sfântul Dionisie a fost petrecut de obștea Mănăstirii în frunte cu maica stareţă Egumena Epistemia (Goncearenco).

S-au înălțat rugăciuni pentru izbăvirea de secetă și molimă, făcându-se câteva popasuri la Mănăstirea Sireți, Schitul Sfânta Ecaterina din Sireți, Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Sireți și la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din orașul Strășeni, unde s-au alăturat rugăciunilor înălțate Prot. Vetcislav Cazacu, protopop de Strășeni și Prot. Petru Eșanu.

Pe tot parcursul acestei procesiuni, moaștele Sfântului Ierarh Dionisie au fost însoțite de Arhimandritul Porfirie (Dobre), starețul Mănăstirii Sireți, împreună cu toți părinții slujitori.

Menționăm că această procesiune este o premieră în istoria ecleziastică a Republicii Moldova.

„Sfinte şi preaînţelepte Părinte Ierarhe Dionisie, cel ce ai câşti­gat îndrăznire către Dumnezeu, primeşte smerita noastră rugă­ciune şi ne ajută, izbăvindu-ne din toate nevoile şi necazurile. Roagă-te lui Hristos Domnul să ne învrednicească a primi da­rurile Sale: pacea şi mântuirea, dragostea curată şi puterea de a face binele; să ne apere de orice dezbinare, de reaua întâmplare, de război, de boli, de pagube şi de moarte năprasnică. ” 

Sursa: http://manastirea-sireti.md/; http://manastireasuruceni.md/ 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com