Preotul Dimitrie Baltaga – omorât în timpul revoluției din 1917
9:21, luni, 10 iulie, 2017 | Cuvinte-cheie: basarabia, martiri ai secolului XX, noi mucenici
Preotul Dimitrie Baltaga s-a născut în anul 1843, în familia preotului Sava Baltaga din localitatea Lozova, județul Chișinău. Avea studiile Seminarului Teologic din Chișinău, pe care le-a absolvit în anul 1867. În toamna aceluiași an a fost hirotonit preot pe sema Bisericii “Sf. Nicolae” din satul Costești, județul Chișinău, unde a slujit până în 1917.
Pe parcursul activității sale pastorale, părintele Dimitrie Baltaga activa și în cadrul procesului de instruire. A ținut ore de religie în școlile localității. Întâi în școala parohială, care în 1872 devine școală elementară populară, iar mai apoi școală a Ministerului învățământului și din 1890, școală primară. Părintele Dimitrie făcea parte din pleada preoților basarabeni care “păstrau în viața lor obiceiurile vechi moldovenești, întrebuințau în familie numai graiul poporului, cunoșteau și apreciau multe cântece populare și în genere muzica națională, întreținându-și astfel simțul de neam”.
Pentru merite în activitatea pastorală, părintele Dimitrie a fost decorat în repetate rânduri cu distincții bisericești și ridicat în treapta de protoiereu la 14 aprilie 1904. În anul 1910 a fost decorat cu ordinul “Sf. Vladimir, cl. IV”. Era membru al Societății istorico-bisericești din Basarabia și membru al conducerii zemstvei guberniale din Chișinău. Îndeplinea și funcția de protopop al Cerclui II, Chișinău, fiind numit în această funcție la 28 mai 1906. Din inițiativa preotului paroh, la Costești, în perioada anilor 1908-1909 se construiește actuala biserică, care a fost târnosiotă la 22 noiembrie 1909.
După revoluția rusă din februarie 1917, în Basarabia domnea o anarhie bolșevică. Soldații părăseau unitățile, se grupau în cete și tulburau localitățile prin dezordini, jafuri și asasinări. Victimă ale acestor fărădelegi a fost și părintele Dimitrie Baltaga din Costești, fiind “omorât mișelește de haitele instigate bolșevice”, în luna august 1917. Ion Pelivan, unul dintre militanții de vază al mișcării de eliberare națională din Basarabia, în amintirile sale, îl înscrie pe protoiereul Dimitrie S. Baltaga, în rând cu fruntașii luptei naționale basarabene, Simion Murafa, Andrei Hodorogea și Mihail M. Razu. Părintele Dimitrie Baltaga a primit cununa muceniciei la 74 ani de viață pământească, fiind îmormântat în preajma bisericii din Costești, construită în timpul păstoriei sale.
Protoiereu Ioan Lisnic