Header image

Preotul Serghie Zaporojan – judecat pentru agitație antisovietică

0:56, vineri, 23 februarie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , ,

Preotul Serghie Zaporojan s-a născut în anul 1924 în orașul Chișinău. Avea studiile Școlii de cântăreți. În anul 1944 se refugiază peste Prut, revine în RSSM în 1945, fiind mobilizat în armata sovietică.

A fost demobilizat în anul 1947, activând în continuare în calitate de cântăreț bisericesc. La 10 martie 1948 a fost hirotonit preot, pe seama parohiei Ișnovăț, r-nul Criuleni, apoi transferat în satul Sofia, r-nul Bălți. În anul 1951 a fost numit paroh la biserica din satul Chițcani, r-nul Telenești, de unde a fost scos de la evidență la 17 februarie 1953, fiind arestat.

Potrivit recursului la sentința Judecătoriei Supreme a RSSM, părintele Serghie Zaporojan a fost arestat împreună cu doi locuitori ai satului Chițcani. Au fost condamnați conform  art. 54-3, 54-10, p. 2 și 54-11 CP al RSSU la 25 ani de detenție, 5 ani interdicție de drepturi și confiscarea averii.  Erau învinuiți de faptul “că fiind ostili față de puterea sovietică, sistematic făceau agitație antisovietică în rândul locuitorilor satului Chițcani, folosind în acest scop prejudecăți religioase. Cleveteau condițiile de trai din Uniunea Sovietică și orânduiala colhoznică…”.

În privința preotului Zaporojan în recurs se mai arăta că “judecata la pronunțarea sentinței a fost prea dură” și având în vedere că “Zaporojan în anii 1944-1947 a făcut serviciul militar în Armata Sovietică, în baza celor expuse […], rog ca sentința să fie micșorată până la 10 ani de lagăr”. Părintele s-a aflat în detenție până în anul 1956. După eliberare revine în RSSM, fiind numit preot în satul Camencea, r-nul Orhei.

Din date mai recente aflăm că părintele Serghie Zaporojan a slujit la biserica din Camencea până în anul 1984.

După redeschiderea bisericii din satul Mitoc, r-nul Orhei, care a fost sfințită la 2 decembrie 1989, primul paroh al acestei biserici redeschise a fost părintele Serghie. Trece la Domnul la 12 aprilie 1993, fiind înmormântat în cimitirul din satul Mitoc.

Protoiereu Ioan Lisnic

Contact Form Powered By : XYZScripts.com