Aproape fiecare mamă cu copil mic sau de grădiniță are o obsesie pentru „întărirea imunității”. Caută informații pe internet, insistă la medicul de familie să i se prescrie tratament și cere părerea farmacistului – care din preparate este „mai căutat”, respectiv, cel mai bun. Fiecare durere a copilului, mama o resimte de o mie de ori mai intens. De aceea ea vrea să-l protejeze. Să anticipeze orice răceală, orice boală! Așa că va cumpăra siropuri-minune, ceaiuri pe bază de plante și alte capsule despre care a citit pe forumuri și în bucletele de la farmacie că ar întări sistemul imunitar. Despre capcana companiilor farmaceutice și cele mai frecvente greșeli comise de mame, aflați din interviul cu medicul pediatru-imunolog Tatiana Gorelco.

Doamnă Gorelco, mamele vor să-și protejeze copiii de orice strănut, de orice răceală. Agitația cu privire la „întărirea imunității” se intensifică mai ales toamna, atunci când începe școala și grădinița. Trebuie sau nu să ne implicăm în sistemul imunitar al copilului?

Categoric nu. Este absolut normal ca toamna copiii, uneori, să se mai îmbolnăvească. Gravitatea și frecvența îmbolnăvirii organismului depinde de sistemul imunitar.

De ce, totuși, se îmbolnăvesc atât de des copiii de grădiniță?

La grădiniță se întâlnesc copii cu diferită floră. Adaptarea la „colectivizare” este însoțită, de obicei, de o infectare mai frecventă. Ca să aibă o imunitate puternică, copiii trebuiesc căliți: plimbați-i în aer liber; respectați regimul termic adecvat în încăpere – temperatura ideală trebuie să oscileze în jur de 20 de grade, iar umiditatea în jur de 60%; în cameră nu trebuie să fie praf și nici un ungher cu mucegai; zilnic faceți curățenie umedă… Acestea nu sunt doar norme igienice, dar și măsuri care contribuie la întărirea organismului și, în special, la  întărirea sistemului imunitar.

Există o metodă efectivă și rapidă de întărire a sistemului imunitar? Care sunt obiceiurile nesănătoase care pot împiedica întărirea imunității?

În primul rând, trebuie să impunem un mod sănătos de viață. Să evităm situațiile de stres și emoțiile negative. Despre alimentația sănătoasă se vorbește mult dar nu se face nimic. Sănătatea copilului nu este ameliorată de produsele ce conțin conservanți și coloranți. De aceea sunt categoric interzise băuturile sau bomboanele colorate. Încetați să mai dați copiilor maioneză, ketchup și mezeluri! Aceste produse fac rău organismului și influențează și asupra imunității. Evitați contactele cu bolnavii acuți. Cu cât mai multe infecții vor fi în jur, cu atât probabilitatea de îmbolnăvire este mai mare. Dacă este posibil, duceți copiii vara la țară. Lăsați-i să respire aer curat și, dacă este posibil, să umble doar desculț. Toată vara! Aceste condiții sunt cele mai eficiente pentru întărirea imunității. Folosiți medicamente doar în cazuri excepționale și doar la indicația medicului – în nici un caz cu scop profilactic!

De cele mai dese ori, preparatele pentru întărirea imunității sunt cumpărate fără prescripția medicului. Ideea despre „preparatul care întărește imunitata” fiind transmisă din gură în gură de către mamele care discută în curtea blocului sau pe forumuri. Pot dăuna aceste preparate?

În majoritatea cazurilor aceste preparate sunt inofensive. Majoritatea medicamentelor pentru întărirea sistemului imunității sunt cu efect neutru, așa că am mari dubii că o să facă bine organismului, la fel cum sunt sigură că nici nu pot dăuna. Aceste prepate nu sunt altceva decât o inducere psihologică – „dacă îi administrez copilului aceste preparate, imunitatea lui va crește”. Greșit! Aceste preparate au apărut acum 60 de ani. Omenirea a trăit și s-a dezvoltat fără ele. Chiar și fără antibiotice omenirea a supraviețuit.

Și aici intervine dorința mamei de a-l scuti pe puiul ei de orice răceală. Din vorbă în vorbă, află că majoritatea mamelor le-au dat copiilor preparate-minune menite să întărească sistemul imunitar…

Aș vrea ca cititorii, părinții, să înțeleagă că în ziua de astăzi nu există medicamente care să crească imunitatea. Nu există așa un medicament pe care l-ai administrat și gata, organismul o să aibă o stare de apărare foarte bună. Nu există! Organismul nostru imun se adaptază în primul rând la modul nostru de viață. Nu medicamentele întăresc imunitatea! Doar un mod de viață sănătos înseamnă o imunitate puternică. Sănătatea poate fi ameliorată cu o vitaminizare, însă și asta trebuie să fie făcută corect. În primul rând prin consumul anumitor produse alimentare.

Medicamente care să întărească imunitatea unui copil, nu există! Chiar dacă vedeți și citiți o groază de reclame! Sunt doar trucuri comerciale.

Sunt anumite preparate din ierburi care parcă au un efect de apărare, dar sunt, de fapt, niște capcane de marketing. Companiile farmaceutice trebuie să existe și să prospere. Majoritatea acestor preparate nu au o bază științifică care ar demonstra cu certitudine că după administrarea lor, bolile vă vor evita. Nici un preparat nu are așa capacități.

În general, în lume, nu prea se folosesc preparate care au scopul de a întări imunitatea și de a ridica apărarea organismului. La noi în țară însă asta-i ca un fel de modă sovietică. Aproape fiecare mamă care se internează împreuă cu copilul în Secția Alergologie ne cere să facem ceva ca să întărim imunitatea copilului ei. Nu medicii trebuie să facă ceva pentru asta, dar mamele. Ele sunt responsabile de sistemul imunitar al copilului.

Există așa noțiune de „copil bolnăvicios”. Care este numărul admisibil de îmbolnăviri cu infecții respiratorii acute pentru fiecare perioadă de vârstă?

Până la vârsta de 3-4 ani, 6 infecții respiratorii pe an sunt normale.

După 3 ani, sunt admise 8 infecții pe an. Vorbim despre răceli obișnuite, fără complicații.

În majoritatea cazurilor, „copiii bolnăvicioși” au o problemă cronică. Dacă are nasul înfundat și are probleme cu gâtul, este vorba în primul rând despre o patologie a organelor otorinolaringologice. Deseori, în spatele infecțiilor respiratorii obișnuite se pot ascunde o serie de maladii alergice. De exemplu, astmul bronșic nu întotdeauna evoluează clasic, manifestându-se prin accese de sufocare. Deseori, astmul bronșic la copii evoluează în formă de accese  repetate de tuse. Laringitele alergice evoluează cu tuse și pierderea vocii. Părinții consideră că este o infecție virală, dar poate fi, de fapt, o problemă cu mult mai serioasă.

Dacă însă copilul se îmbolnăvește frecvent și dacă aceste boli evoluează mai specific ( tușește mai mult de două săptămâni; se aude un șuier distanțial în piept; primele zile sunt însoțite de o afonie, adică pierderea vocii; parcă nemotivat, copilul are accese de tuse; în timpul somnului respiră cu gurița deschisă), este necesară o examinare mai profundă. Este posibil să fie vorba de o patologie cronică. Starea lui bolnăvicioasă nu se datorează imunității slabe, ci patologiei cronice.

În ultima perioadă medicii sună alarma și tot mai des ne atenționează asupra unui fenomen care capătă amploare la noi în țară – automedicația. Mamele nu mai merg la medic, ci se duc direct la farmacie. Cum se face că fiecare pacient a devenit și „medic”?

Evitați să-i dați copilului ”toate medicamentele din farmacie” atunci când este vorba de o răceală obișnuită. Antibioticele și medicamentele cu efect antibacterian sunt serioase, care pot deprima starea de apărare a organismului. Folosirea nerațională și neargumentată a multor medicamente pot crea probleme în ceea ce privește capacitatea organismului de a se apăra. De aceea, rugăm ca folosirea concomitentă a mai multor preparate să fie exclusă. Rugăm părinții să conlucreze cu noi. Deseori, ei se alertează și încep să dea copilului antibiotice după două zile de febră. Nimeni, însă, nu-și amintește în acel moment că temperatura înaltă nu-i ceva dăunător pentru organism, ci o măsură de apărare. Astfel, crește starea de rezistență a organismului. O infecție virală nu necesită să fie tratată cu medicamente, ci cu liniște și multe lichide. Abia dacă temperatura corpului depășește 38,5 grade, se administrează un antipiretic.

Dacă medicii știu despre capcana companiilor farmaceutice și că aceste preparate nu contribuie cu nimic la întărirea imunității, de ce aceste preparate sunt lăsate la îndemâna mamelor cu copii mici? Fiecare mamă i-a dat copilului său cel puțin o dată astfel de siropuri sau ceaiuri.

 Părinții insistă să li se prescrie tratament. Există așa o părere că medicul care nu prescrie tratament cu o listă mare de preparate, nu este un medic bun. Mamele vor ca medicii să întărească imunitatea copilului lor, dar nu-și dau seama că asta depinde doar de ele. Nu realizează greșelile comise – că nu au plimbat suficient copilul la aer curat; că nu au respectat regimul alimentar și cosmetic; că nu pregătesc supe în fiecare zi, etc. Toate mamele vor ca problema să se rezolve rapid și eficient – copilul să bea un preparat și boala să-i treacă imediat, după care, pentru că nu au timp, își duc copilul la un fast-food, la o pizza, îi dă bomboane și alte alimente care le plac copiilor. Mamele nu vor să recunoască și să spună : „Da, am greșit!”. Lucrurile sunt simple – imunitatea puternică este „crescută” de responsabilitatea mamei.

sursa http://ea.md

793d88f0c5b2b26259bc3a71d8ea6c69