Prestarea “serviciilor religioase” și impozitarea Bisericii - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Prestarea “serviciilor religioase” și impozitarea Bisericii

13:55, joi, 10 noiembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: , ,

Pentru că am ieșit la o conferință de presă în care am criticat acțiunile ierarhilor și clericilor care s-au implicat public în susținerea unui candidat înscris în cursa electorală și pentru că m-am pronunțat pentru impozitarea afacerilor bisericești, am fost atacat eu și familia mea de câțiva confrați, clerici și mireni.

Din câte am înțeles eu, i-a deranjat trei aspecte, și anume: ieșirea mea împreună cu o avocată care a apărat în procesele de judecată drepturile persoanelor din comunitatea LGTB; catalogarea Sfintelor Taine și a altor ierurgii drept simple servicii religioase prestate de către clerici. Și al treilea aspect este că am ieșit împotriva Bisericii și am cerut impozitarea ei.

Drept răspuns lui Cezar Salahor, care în acest articol https://ortodox.md/pentru-tinerii-nelinistiti-care-doresc-impozitarea-bisericii/, ni s-a adresat nouă (probabil mie și lui Rodion Gavriloi), îmi doresc să vin cu explicații pentru a nu face mai multă  „sminteală”.

Cezar în articolul său mă acuză pe mine într-un  mod indirect că eu n-aș merge des la Biserică, că eu în loc să fac acte de caritate, aș cheltui bani pe petreceri, sau că mă gândesc mai mult la bani și am uitat să mă gândesc la Dumnezeu. Și astfel, nu am dreptul moral să critic acțiunile clericilor și afacerile din Biserici. Îmi pare rău că se recurge la astfel de metode, pentru că nu mă cunoaște și nici nu știe cu ce mă ocup.

Acum vreau să explic pe rând cele trei aspecte, care i-a deranjat pe frații mei clerici și mireni. De ce am ieșit împreună cu o avocată care a apărat în procesele de judecată drepturile persoanelor din comunitatea LGTB? În primul rând, până la conferință nu știam cine sunt persoanele care vor mai participa (îl știam doar pe Rodion Gavriloi, ne-am văzut o dată până atunci), și de fapt nu mă interesa. Pe mine organizatorii conferinței m-au întrebat dacă vreau să mă expun și eu am fost de acord, pentru că pe mine mă doare să văd în ce se transformă Biserica Ortodoxă din Moldova, împreună cu clericii ei. M-a contactat de fapt o altă persoană, care nu a fost la conferință, deși eu îmi doream ea să fie prezentă, pentru că o respect foarte mult. Da, într-adevăr apariția unui student la Academia de teologie ortodoxă și o persoană care planifică să facă parte din clerul Bisericii Ortodoxe pe viitor, împreună cu o persoană care a atacat cumva Biserica pentru unele ilegalități anterior, nu este una inspirată. Sigur că ar fi fost mai bine pentru a nu aduce „sminteală” în rândul ortodocșilor, dacă am fi ieșit doar teologi sau mireni activi, însă nu a fost inițiativa mea, eu doar am acceptat provocarea. Pe viitor dacă vor mai fi abateri atât de grave, poate vor dori să iasă și teologii. Singurul lucru care ne-a unit pe toți participanții la conferință este faptul că toți suntem semnatarii petiției în care se cere impozitarea Bisericii (în persoana juridică Mitropolia Moldovei). Iar referitor la comunitatea LGBT este o altă temă, care o voi dezvolta mai târziu. Pot să vă spun doar că, una dintre primele mele acțiuni în calitate de cleric va fi inițierea unui dialog cu această comunitate.

De ce am numit pe clerici “simpli prestatatori de servicii religioase” și am catalogat Sfintele Taine așa? Pentru că marea majoritate a clericilor anume asta și fac. Iar Cezar Salahor a explicat unele situații în articolul său, care demonstrează acest fapt. Eu nu pot să înțeleg cum Sfintele Taine pot fi săvârșite contra plată, cu un preț stabilit de către cineva în prealabil. Oare asta nu este blasfemie și păcat împotriva Sfântului Duh? Oare asta nu este prestare de servicii religioase, unde clericul este un simplu prestatator și îndeplinește voințele consumatorului contra plată? Asta având încă în vedere că marea majoritate din botezuri, cununii se fac fără nici un fel de catehizare. Oamenii vin la Biserică, așa cum s-ar duce la Oficiul Stării Civile. Iar clericii încurajează această practică, de ce? Pentru că au câștig, pentru că li se plătește.

Și acum referitor la impozitarea Bisericii, acesta nu este un act împotriva Bisericii. Eu am spus clar, eu sunt pentru impozitarea AFACERILOR BISERICEȘTI. Eu vreau ca magazinele bisericești de pe lângă parohii, magazinele bisericești din piețe, „gheretele” din incinta lăcașelor să plătească impozitul pe venit. Pentru că ei fac comerț, și orice venit din urma unei activități economice trebuie impozitat. Dacă pentru oficierea slujbelor parohiile primesc o anumită sumă de bani, stabilită de către preotul paroh sau de către consiliul parohial, atunci de asemnea este o activitate economică și astfel trebuie impozitată. Dacă noi credincioșii și clericii acceptăm acest comerț în Biserică și dacă Biserica se comportă ca un agent economic atunci hai să fim buni și să respectăm legile statului, să achităm impozitul pe venit. Referitor la consiliile parohiale, știm cu toții că ele nu sunt funcționale în majoritatea parohiilor. Angajații parohiei și clericii au nevoie și ei de o poliță de asigurare, de o pensie, etc. Trebuie să ne gândim și la ei, din acest motiv trebuie să fie angajați oficial. Cezar Salahor în adresarea sa spune că cineva își dorește să impoziteze donațiile. Eu nu cer și nu îmi doresc acest lucru. Donațiile nu trebuie și nu pot fi impozitate conform legislației, dacă acestea sunt făcute conștient și benevol, fără a li se dicta donatorilor într-o formă sugestivă cuantumul donației.

Dacă parohiile și clericii (cu unele excepții) ar desfășura activități ample sociale și de caritate în orfelinate, azile de bătrâni, familii social vulnerabile, etc., și astfel și-ar arăta grija față de cetățeni și de țară, și dacă în societate și în presă nu ar prevala luxul în care trăiesc unii clerici, atunci poate nu s-ar fi ajuns aici. Trebuie să ne pună pe gânduri că timp de două zile s-au strâns 10.000 de semnături în petiția care se cere impozitare Bisericii. Și printre acești 10.000 cu siguranță sunt mulți creștini. Nivelul de nemulțumire în societate față de acțiunile clericilor (care reprezintă Biserica) crește!

Ion Andronache

Contact Form Powered By : XYZScripts.com