Primele cunoștințe religioase pe care trebuie să le dea părinții copiilor lor - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Primele cunoștințe religioase pe care trebuie să le dea părinții copiilor lor

23:20, joi, 10 decembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Îndată ce pruncii încep să vorbească și să înțeleagă, adică de la vârsta fragedă de 2-3 ani, părinții, mai ales mama și bunica, trebuie să deprindă copilul a face semnul Sfintei Cruci. De la Sfânta Cruce să se înceapă educarea și catehizarea copiilor. Căci cu Crucea ne începem și ne săvârșim viața toți creștinii, fiind fii ai Crucii și ai Învierii.

Copilul, ca orice creștin, trebuie să se însemneze cu Sfânta Cruce și când se scoală, și când se așază la masă, și când se culcă, și când merge cu mama la biserică. De va iubi copilul Crucea, va iubi în viață și Biserica, va iubi și dreapta credință și va fi ascultător în toate.

Apoi mama să-i învețe pe copii prima rugăciune. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin! Să-i deprindă apoi, de mici, să facă câteva metanii seara și dimineața și să sărute sfintele icoane.

Iar la vârsta de 3-4 ani copiii trebuie să învețe de la părinți rugăciunea cea mai scumpă a creștinilor, adică să memorizeze Tatăl nostru, pe care se cuvine să-l rostească de mai multe ori pe zi, mai ales dimineața, la masă și seara la culcare.

Este foarte bine ca mama să rostească în genunchi, împreună cu copiii, Rugăciunile începătoare, Tatăl nostru, Crezul și să facă cu ei câteva închinăciuni și metanii. Rugăciunea părinților făcută odată cu copiii este cea mai puternică lecție de religie din viața lor.

De la vârsta de 4-5 ani, copiii trebuie să memorizeze și alte rugăciuni, care sunt: Înger, îngerașul meu…, Doamne, doamne, ceresc Tată, chiar și Crezul. Sunt copii care știu Crezul de la 4-5 ani, iar unii îl rostesc și în biserică.

rugaciuni-pentru-copiii-nostri_ee632b752db06f

Din Cartea Familiei (ghid pentru familiști și pentru nefamiliști), Editura Cu drag, 2011, p. 85-86

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com