Primește cel ce dăruiește – Pâinea Sfântului Onufrie
11:20, vineri, 25 iunie, 2021 | Cuvinte-cheie: a darui, copil, Darnicia, de ce sa daruim, pilde ortodoxe, povestiri pentru copii, primeste cel ce daruieste, sfantul onufrie cel mare, viețile sfinților
Cu sute de ani în urmă, domnea peste regatul său un împărat puternic și credincios, dar care nu avea nici un fecior. Și deși îmbătrânise, nu și-a pierdut nădejdea și, împreună cu împărăteasa, se rugau în fiecare zi, cerându-i lui Dumnezeu să le binecuvânteze casa cu un baiat care să moștenească tronul.
Bunul Dumnezeu s-a îndurat de rugăciunile lor și iată că peste puțină vreme s-a născut în palatul regelui un prunc frumos și voinic, pe care l-au botezat Onufrie (care înseamnă ”mereu fericit”). Dar, printr-o descoperire dumnezeiască, împăratului i s-a arătat că rostul acestui prunc minunat este să crească departe de palat și de gâlceava lumii. Așa că acesta și-a luat fiul si, cu ajutorul lui Dumnezeu, a ajuns după cale lungă să le-ajungă, la porțile unei mănăstiri. Calugării l-au “înfiat” pe micuțul prinț, făgăduind să-l crească în credință și cumpătare. Împăratul le-a mulțumit si, punându-și nădejdea în mila Domnului, l-a lăsat pe prunc la mănăstire și s-a întors la treburile statului.
Darul micului Onufrie
Iată că au trecut câțiva anișori, iar copilul crescuse. Se învățase chiar să meargă singur, în fiecare zi, să-i ceara călugărului de la bucătărie câte o bucată de pâine. Pleca mulțumit rupându-și pentru sine câte o bucățică, să-și astâmpere foamea, dar cu restul de pâine dispărea în biserică. Iar călugării, care munceau de zor prin împrejurul mănăstirii se întrebau nedumeriți ce face băiețelul cu pâinea, că doar nu o sta în biserică să mănânce?! De fapt, micul Onufrie se ducea grăbit la icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe și așeza în fața icoanei bucata de pâine, spunându-i Pruncului Iisus Hristos:
-Și tu ești mic și poate ți-o fi și ție foame…Uite, ți-am adus pâine proaspătă, să mănânci și tu!
Apoi pleca bucuros și mulțumit.
Primește cel ce dăruiește
Dar călugării, neștiind nimic din toate acestea, s-au hotărât să-l dezvețe pe copil să mai intre cu pâinea în biserică. Așa se face că, într-o zi, când micul Onufrie a venit iar să ceară o bucată de pâine, căci i se făcuse foame, părintele călugăr de la bucătărie i-a zis răspicat că azi nu primește nici o firimitură. Să se ducă în biserică să ia pâinea de unde-a pus-o.
Nedumerit, băiețelul a plecat cu lacrimi în ochi. A intrat în biserică, s-a dus la icoana Maicii Domnului cu Mantuitorul și, cu lacrimi în ochi, a început să se roage de Pruncul Iisus:
-Am venit la Tine, fiindcă mi-e foame și părintele nu vrea să-mi dea de mâncare… Așa că te rog, dă-mi și mie o bucățică de pâine, că și eu Ți-am dat, când am avut!…
Chiar în acea clipă o dumnezeiască minune s-a întâmplat! Pruncul Iisus, zugrăvit în icoană, și-a întors privirea către băiat, i-a zâmbit și, aplecându-se din brațele Sfintei Sale Maici, i-a întins micuțului Onufrie o pâine mare și frumoasă, caldă și cu miros îmbietor.
Băiețelul s-a luminat la chip, a multumit frumos și a plecat cu pâinea în brațe, dar cu mare greutate, căci nu era doar o bucată de pâine, cum dusese el la icoană, ci o pâine mare și grea, pe care copilașul de doar câțiva anișori abia o putea ține în brațe. Și fiind mai mult decât ar fi vrut el să mănânce, s-a dus cu ea la părintele stareț și la ceilalți călugări să le dea și lor.
-Ia uitați ce mi-a dat mie Pruncul Iisus!-zicea cu bucurie copilul, mândrindu-se cu ditamai pâinea proaspătă din brațele sale.
Călugării toți au rămas uimiți de minunea săvârșită. Părintele stareț le-a împărțit tuturor câte o bucată din sfânta pâine, ca să fie tuturor spre binecuvântare și învățătură, iar călugării au spus cu toții că niciodată în viața lor nu au mâncat o pâine atât de bună.
Desigur, doar era “frământată” din dragoste și “coaptă” la flacăra credinței și dăruită lor printr-o minune atât de frumoasă, cum numai Dumnezeu Bunul si Milostivul știe să facă!
Sfântul Onufrie cel Mare sau Onufrie Pustnicul
Peste ani, băiețelul a crescut, devenind un tânăr plin de râvnă și credință, ajungând, după strădaniile sale și cu ajutorul lui Dumnezeu, la măsura sfințeniei. S-a retras în pustiu, unde a dus până la bătrânețe o viață simplă și binecuvântată, de aceea este reprezentat în icoane îmbrăcat foarte sumar, caci se mulțumea cu puțin; nu avea o fire pretențioasă, ci blândă și smerită. Sfântul Onufrie este pentru toți creștinii un exemplu de dragoste și credință, o icoană a simplității și smereniei.
În amintirea dragostei pe care Sfântul Onufrie, încă de mic copil, a avut-o pentru Dumnezeu, copiii spun urmatoarea rugaciune:
“Sfinte Părinte Onufrie, ție, când erai copil, ți-a dat Pruncul Hristos o pâine mare și frumoasă și, de aceea, te rugăm ca prin rugăciunile tale să ne rânduiești și nouă toate cele spre trebuința trupului și a sufletului, ca astfel să putem crește mari și să urmăm pilda vieții tale! Amin!”
Sfântul Onufrie a trăit cu 1600 de ani în urmă în deșertul egiptean, unde se ruga necontenit pentru liniștea și pacea oamenilor. Este prăznuit pe 12/25 iunie.
Extras din Povești cu sfinți pentru copii cuminți, de Leon Magdan.