Proiect național de parteneriat educațional „Lecturi spirituale”
11:12, luni, 6 septembrie, 2021 | Cuvinte-cheie: educație religioasă, lecturi spirituale
Proiectul de parteneriat „Lecturi Spirituale” se desfășoară cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove și este o activitate de nivel național, care își propune activarea cititorului pe segmentul spiritual. Proiectul este organizat de Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala Republica Moldova (AGIRoMd) în parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove. Întreg proiectul constituie un manifest pedagogic pentru susţinerea, valorificarea şi promovarea literaturii spirituale.
Deşi în ultimii ani s-au organizat diverse activități, lansări de carte etc. un proiect comun consacrat literaturii spirituale, axat pe valorile culturale și spirituale, nu am avut în ultimii 80 de ani, astfel proiectul fiind o noutate și o necesitate, un răspuns la necesitățile școlii, familiei și societății care vor contribui la promovare eficientă, la consolidarea relațiilor și a parteneriatelor între cititor, editor și autor. Astăzi a devenit clar, că educația elevilor, dezvoltarea spirituală și morală a lor, trebuie să fie integrată în diverse tipuri de activitate: în timpul orelor, în afara lor, în afara școlii, în cadrul activităților social-utile. În aspect pedagogic, proiectul își propune să prezinte variate modalități pentru stimularea interesului pentru lectura spirituală, etape metodologice de comprehensiune a textului religios, modele de texte pentru promovarea valorilor religioase.
Astăzi școala, ca și întreaga societate, se confruntă cu mai multe probleme sociale și educaționale printre care: extinderea pseudo-valorilor, criza morală și spirituală. În aceste condiții, devine un imperativ categoric ca Școala să conlucreze cu diverși parteneri comunitari, inclusiv cu Biserica ,,pentru a-și conjuga eforturile în vederea soluționării sau diminuării problemelor educaționale”. Astfel, interacțiunea dintre Școală, Biserică și comunitate reprezintă o condiție necesară în dezvoltarea spirituală și morală.
- Luna martie – „Pașii tăi spre taina împărăției” de Ghenadie Postolache;
- Luna aprilie – „Dincolo de gânduri și emoții”;
- Luna mai – „O dată pentru toată viața”;
- Luna iunie – „Rotonda plopilor aprinși” de Valeriu Anania.
- Luna iulie – „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija
- Luna august – „Îngerii dispar în ploaie” de Aurelian Silvestru