PS Ioan a liturghisit în duminica lui Zaheu Vameșul, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

PS Ioan a liturghisit în duminica lui Zaheu Vameșul, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca

14:09, duminică, 29 ianuarie, 2023 | Cuvinte-cheie:

În Duminica a XXXIII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, a lui Zaheu Vameșul, 29 ianuarie 2023, episcopul Ioan de Soroca a săvârșit Sfânta Liturghie în catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca.
Înainte de începerea Liturghiei, Preasfinția Sa, a oficiat rânduiala sfințirii unui nou chivot ce va fi așezat pe Sfântul Prestol și în care se vor păstra Sfintele Taine, Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

După citirea Evangheliei, episcopul Ioan a mângâiat credincioșii cu o predică de suflet, în care a evidențiat momentul istoric al trecerii Mântuitorului Hristos prin localitatea Ierihon şi întâlnirea Mântuitorului cu vameșul Zaheu:

„Din episodul întâlnirii Mântuitorului Hristos cu vameșul Zaheu învățăm și noi că putem să ne schimbăm viața în bine din proprie inițiativă, nu așteptând să fim pedepsiți, nici certați cu boală, cu suferință ori cu mustrări, ci cugetând la multa bunătate a lui Dumnezeu și la dorința Lui de a intra în casa sufletului nostru.

Iisus Hristos Mântuitorul ne caută necontenit pe fiecare dintre noi, ca și noi să-L căutăm pe El, Izvorul vieții fericite.

Evanghelia acestei duminici este plină de învățături duhovnicești, iar concluzia ei, exprimată prin cuvintele Mântuitorului: „Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut” este un motiv de nădejde și încurajare pentru noi toți.

Să-L rugăm şi noi pe Hristos Domnul să ne ajute să ne schimbăm viața. Să devenim mai buni în Hristos și să săvârșim fapte bune ca roade ale bunătății Lui lucrătoare în noi, spre slava Preasfintei Treimi și spre a noastră mântuire! Amin.”

Duminica viitoare, a Vameşului şi a Fariseului marchează în Biserica Ortodoxă începutul Perioadei Triodului, ce ține până în Sâmbăta Mare (înainte de Paști), în total 10 săptămâni.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com