Header image

PS Siluan de Orhei a binecuvântat „Drumul Crucii și al Pocăinței”, care se va desfășura în jurul mun. Chișinău și a săvârșit Slujba Acatistului în curtea bisericii de lemn

12:10, vineri, 13 iulie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , ,

Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi a Întregii Moldove, în perioada 13-14 iulie 2018, în jurul Capitalei ţării noastre are loc tradiţionalul Drum al Crucii şi al Pocăinţei (a XV-a ediție), prilejuit de ziua cinstirii Sfântului Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare.

Cu acest prilej, în dimineața zilei de astăzi, având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, PS Episcop Siluan de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a săvârșit Slujba Acatistului Acoperământului Maicii Domnului în curtea bisericii de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la „Porțile Orașului” din sectorul Botanica al capitalei, înconjurat de slujitorii și credincioșii participanți la procesiune, care s-au adunat de la mic la mare în curtea bisericii pentru a începe tradiţionalul Drum al Crucii şi al Pocăinţei.

După săvârșirea rugăciunii, slujitorii și credincioșii participanți la procesiune au fost îndemnați de Ierarhul Orheiului să se roage cu multă sârguinţă către Maica Domnului şi Mântuitorul Hristos pentru pace, înțelepciune, linişte, bună înţelegere pe pământul Moldovei și pentru ca Domnul să trimită mila Sa cea cerească asupra țării și capitalei noastre.

Totodată, Episcopul Vicar mitropolitan a transmis mesajul de binecuvântare și întărire duhovnicească al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, care în aceste zile participă la Ședința solemnă a Sfântului Sinod al BORu.

În jurul orei 10.00 procesiunea a pornit de la biserica de lemn din sectorul Botanica și se va desfășura conform următorului program:

Vineri, 13 iulie 2018

  • ora 12.00 – Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din sectorul Ciocana;
  • ora 15.00 – Biserica „Sfântul Lazăr”, de la Cimitirul Doina;
  • ora 17.30 – Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, din sectorul Petricani;
  • ora 19.30 – Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, șoseaua Balcani;

Sâmbătă, 14 iulie 2018

  • ora 22.00 – Slujba Vecerniei și a Utreniei la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, din or. Durlești;
  • ora 2.00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Cuv. Parascheva”, de pe str. Grenoble, din sectorul Botanica;
  • ora 9.30 – Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, din sectorul Centru.

Drumul Crucii este acel eveniment care consolidează poporul și îl întărește în faţa marilor provocări şi pericole. Acest fel de pelerinaj are drept model calea parcursă de Mântuitorul Hristos spre Golgota, urmat de triumful Învierii Sale.

Săvârşit în duhul pocăinţei şi al rugăciunii neîncetate, el ne aminteşte iar şi iar, că trebuie să mergem fără abatere după Crucea Domnului, spre mântuire şi viaţă veşnică.

Şi astăzi, când poate mai mult ca oricând este necesar să ţinem aprinsă în inimi candela Ortodoxiei, fără de care viaţa noastră îşi pierde orice rost, Drumurile Crucii mărturisesc credinţa şi imploră mila lui Dumnezeu asupra Țării și Neamului.

Perioada în care trăim e unică în istorie. Atacurile asupra sufletelor sunt mai feroce ca niciodată – deosebit de iscusite și de obraznice, iar uneori chiar mortale.

Cu voință duhovnicească și nădejde întru Domnul, credincioșii capitalei vor participa și în acest an la Drumul Crucii şi al Pocăinţei, o bineplăcută lui Dumnezeu procesiune, în care au posibilitatea să se roage Mântuitorului Hristos, Preacuratei Maicii Sale și vredincilor Săi Sfinți, pentru a ne păzi orașul și țara noastră de toate relele și ispitele, dăruindu-ne cu nespusa Lui milă și nebiruitul ajutor.

În acest parcurs duhovnicesc credincioșii poartă mereu pe buze și în inimi rugăciunea cea de pocăință către Preabunul și Atotputernicul nostru Tată Ceresc.

Prin această faptă binecuvântată, se ține aprinsă făclia spiritualității noastre tradiționale și se continuă nevoințele străbunilor noștri, care au știut să pună ruga curată înaintea tuturor faptelor lor și să mulțumească Atotțiitorului pentru fiecare izbândă.

Evocând trecutul, nu facem altceva decât să ne gândim la viitor, iar faptele credincioșilor noștri, izvorâte din bineplăcutele tradiții milenare ale neamului nostru, vin să dea un exemplu demn de urmat urmașilor noștri.

Țara noastră Moldova este și va fi o țară profund Ortodoxă, care prin credința locuitorilor săi va reuși să izbândească în această vâltoare a vremurilor și să ajungă la limanul cel atât de mult dorit al liniștii și păcii întru Hristos.

Nădăjduim că tradiționalul Drum al Crucii și al Pocăinței din acest an va fi un eveniment mobilizator pentru societatea noastră și îi va reuni pe frați în lumina dătătoare de viață a Sfintei Evanghelii lui Hristos.

Cu noi este Dumnezeu!

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com