Header image

Raiul nu se trăiește doar după moarte

7:32, luni, 30 martie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Deși a studiat doar clasa I primară, părintele (Porfirie) nu face greșeli dogmatice, întrucât teologhisește fiind părtaș la acest har dumnezeiesc nezidit, care este izvorul nepătat al teologiei autentice dar și al vieții „depline” autentice.

Hristos este „plinirea Celui ce plinește toate întru toți” (Efeseni 1, 23) și de aceea cuviosul părinte Porfirie spunea că Hristos este viața. Viața lui Hristos, viața cu Hristos, este singura viață pe care merită s-o trăiască omul.

Pe aceasta o trăia ca o sărbătoare. De aceea propovăduia că viața fără Hristos este moarte. Cel ce trăiește cu Hristos trăiește în rai, chiar din viața asta pământească.

Raiul nu se trăiește doar după moarte. El se trăiește în inima omului. Când acolo există Hristos, când omul Îl iubește pe acesta, atunci acel om, chiar dacă ar trăi într-o piață aglomerată, nu vede nimic altceva, nu aude nimic din afară, de exemplu mașini, oameni etc., ci discută și comunică neîncetat cu iubitul lui, Hristos. Acesta este omul care trăiește viața adevărată, pe Hristos.

De fiecare din noi depinde dacă va trăi viața adevărată „aici și acum”, sau dacă va gusta moartea adevărată, „moartea cea nemuritoare”, care este despărțirea de Hristos, de dumnezeiescul har. De această moarte trebuie să se teamă omul.

Extras din Vindecarea sufletului în învățătura părintelui Porfirie, Editura Egumenița, 2012, p.45-46

Contact Form Powered By : XYZScripts.com