Recomandări etice şi tehnice pentru construcţia unei pagini creştine în internet - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Recomandări etice şi tehnice pentru construcţia unei pagini creştine în internet

14:44, marți, 30 octombrie, 2012 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , ,

Obiectivul principal al siteurilor şi blogurilor creştine este de a aduce în lumea internetului laic o nuanţă nouă, aceea a spiritualităţii creştine. (În loc de introducere)

S-a observat în ultima vreme prezenţa tot mai solidă a Bisericii Creştine Ortodoxe în reţeaua internet.
În zilele noastre un site creştin este o necesitate. Pe lângă ştiri din lumea creştină, evenimente din viaţa Bisericii, materiale multimedia (video, audio, text) cu caracter creştin, un site creştin poate servi foarte eficient edificării spirituale a omului. Acesta este şi obiectivul principal al siteurilor şi blogurilor creştine: de a aduce în lumea internetului laic o nuanţă nouă, aceea a spiritualităţii creştine.
Cum să faci un site, o prezenţă a bisericii, mănăstirii sau a unui blog personal cu tematică creştină în internet? Acestea sunt motivele pentru care m-am hotărât, să scriu acest material, care nădăjduiesc să le fie de folos creştinilor doritori de a-şi începe activitatea misionară, propăvăduirea Cuvântului lui Dumnezeu, prin intermediul interentului.

Recomandări etice şi tehnice pentru construcţia unei pagini creştine în internet, se adresează în special preoţilor şi mirenilor care îşi doresc şi consideră de datoria lor să facă misiune creştină în internet şi care caută răspuns de ceva vreme la întrebarea: Cum să-mi fac un site creştin?
La început trebuie să vă gândiţi ce doriţi de fapt să demonstraţi prin construcţia unei pagini în internet. Dacă aţi hotărât, să fiţi în pas cu moda, sau să impresionaţi pe cineva, vreau să vă dezamăgesc; moda trece ca vântul iar cu o pagină pe care se pune mucegaiul în internet demult nu mai impresionezi pe nimeni, pentru că zilnic în întreaga lume se înregistrează mii de domenii noi, care pe cât de rapid apar pe atât de repede şi dispar.
Ar fi bine înainte de a începe construcţia unei prezenţe în internet să cunoaşteţi măcar pe deasupra ce înseamnă domeniu, găzduire, editor ? Şi nu în ultimul rând, e foarte important să vă informaţi despre securitatea siteurilor.

Oferta studiourilor profesionale – Avantaje şi dezavantaje
Puteţi să vă adresaţi la un studiou profesional specializat în construcţia siteurilor şi blogurilor. De regulă, adresându-vă la un oarecare studiou profesional o să aveţi o pagină în internet în decurs de maximum 2 luni cu design profesional, hosting (găzduire) şi posibilitatea de a posta materiale noi în decurs de un an.
Unica şi de fapt cea mai mare problemă a studiourilor profesioanle este lipsa unei experienţe în domeniul edificării siteurilor şi blogurilor creştine. Chiar şi pentru cei mai profesionali webdesigneri, care au construit zeci de pagini pentru diferite firme, hoteluri şi restaurante, în lipsa unei culturi creştine elemntare, aceştia întâmpină greutăţi şi se confruntă cu probleme (de design şi aranjament în pagină, ca să nu mai vorbim de administrarea propriu zisă ) în realizarea unei pagini profesionale cu carcter creştin.

Cum să vă construiţi o pagină creştină pas cu pas?
Dacă totuşi aţi hotărât personal să vă construiţi pagina, cel mai rapid şi uşor este să vă faceţi un blog pe o platformă Blogger, WordPress sau o variantă românească precum Haipa. Nu este nevoie să cunoaşteţi programare, nu este nevoie să ai găzduire, trebuie doar să-ţi faci cont şi în câteva minute ai blogul (siteul) tău.
Ex: www.bisericaortodoxa.blogspot.com sau www.ierompetru.wordpress.com
Până aici totul este simplu şi uşor, mergem mai departe…

Lămuriri despre: găzduire, domeniu, baze de date, FTP.
Cumpăraţi găzduire (ex: hostgator.com) şi domeniu ( la alegere .com, .net, .org, .info), dar durează mai mult cu domeniul. Dacă aveţi domeniu şi găzduire (să includă Baza de Date), pentru a avea un site cât mai rapid trebuie să vă folosiţi de o platformă CMS gratuită sau de una WordPress.
Platforme CMS gratuite sunt: Drupal, Joomla, TYPO3, Dolphin, e107, Mambo, Nucleus, etc.
Deci, să revenim. Avem găzduirea, domeniul şi acum unul dintre CMS-uri. Majoritatea se instalează uşor, se copiază fişierele pe server prin FTP, se face baza de date, de multe ori trebuie doar modificat în fişierul config, numele şi parola, iar baza de date se crează singură, dacă nu este aşa, înseamnă că trebuie de intrat în Cpanel, unde avem găzduirea şi acolo există posibilitatea de a crea o bază de date, user şi o parolă, apoi atribuim bazei de date userul pe care îl dorim. De obicei, fişierul de configurare după ce este modificat cu user şi parolă trebuie redenumit. Toate CMS-urile au un fişier de ajutor (readme, help, install, etc).

Pentru FTP se pot folosi o mulţime de programe: CoreFTP, Classic FTP, Cyberduck, FileZilla, Dreamweaver, iar în afară de ultimul, toate sunt gratuite. Fişierele se pot pune prin FTP şi din Cpanel dar este mult mai uşor cu un client FTP, apropo, şi Total Commander merge la aşa ceva. Trebuie să aveţi mare grijă cu parola de la FTP! nu o salvati pe calculatoare partajate şi cu altcineva.

Pe lângă CMS-uri mai sunt şi platformele pentru bloguri, cea mai renumită, răspândită şi cred că cea mai bună, este WordPress. Se instalează uşor şi începând cu versiunea WordPress 2.7.0 update-urile la noile versiuni se fac din Dashboard (panoul de control).

Avantajele la aceste platforme, mă refer în deosebi la WordPress, că am stat cu mouse-ul mai mult pe ea, este acela că ai o mulţime de Theme (designul site-ului/blog-ului) şi Pluginuri. Vrei statistici – instalezi Counterize, vrei antispam – instalezi Akismet, vrei numerotare la pagini – instalezi WP-PageNavi, sunt mii şi mii de pluginuri şi theme care vă ajută să faceţi ce doriţi cu aceste CMS-uri.

12 Sfaturi pentru construcţia unei pagini creştine în internet
1. – blogul acoperă aproape toate necesităţile de care aţi avea nevoie.
2. – blogurile sunt foarte bine indexate de Google.
3. – dureaza ani de zile să învăţaţi programarea, care se află într-un blog şi la care aveţi acces gratuit.
4. – costă o mulţime de bani un site care să facă ce face un blog cu câteva zeci de pluginuri instalate.
5. – NU VĂ ARUNCAŢI LA SITERUI ŞI BLOGURI (spaţiu şi trafic nelimitat, hosting ieftin etc) IEFTINE ŞI BUNE PENTRU CĂ DIN EXPERIENŢA MEA VĂ MĂRTURISESC CĂ NU EXISTĂ AŞA CEVA!
6. – nu cumpăraţi găzduire web până nu cereţi părerea cuiva care are site găzduit acolo, nu vă aruncaţi la spaţiu şi trafic nelimitat, nu există aşa ceva.
7. – se găseşte găzduire web de calitate şi în Romania.
8. – dacă alegeţi calea uşoară, un CMS sau Blog, încercaţi totuşi să învăţati şi ceva HTML, PHP şi MySql, o sa aveti nevoie la modificat la theme sau pluginuri.
9. – Astăzi avem câteva mii de directoare web. Vă recomand următoarele : http://www.crestinism-ortodox.com/ , http://www.credo.ro/ iar în special pentru bloguri: http://blogosferaortodoxa.blogspot.com/
10. – Alegeţi cu grijă adresa şi domeniul, pe care doriţi să porniţi, pentru că pe urmă e mai greu de schimbat.
11. – este inflaţie de bloguri creştine trase la xerox, care nu fac nimic altceva decât să preia informaţii de pe alte pagini creştine. În acest sens vă recomand insistent cât mai puţin să preluaţi articole de pe alte siteuri sau bloguri, iar în caz că preluaţi (ştiri, diverse articole) neapărat să indicaţi sursa şi autorul materialului preluat ex: http://basilica.ro/ autor: …………..
12. – De regulă, se bucură de succes şi apreciere paginile cu conţinut (content) original.

Pentru a vă face o impresie despre cum ar trebui să arate o pagină creştină (site, blog ), vă voi da mai jos o listă cu cele mai apreciate resurse de spiritualitate creştină ortodoxă din Republica Moldova, de la 1999 până în prezent.

Lista paginilor de spiritualitate creştin – ortodoxă din republica Moldova
(în ordine cronologică)

1. Revista de spiritualitate ortodoxă EKKLESIA
înfiinţată în anul 1999, la iniţiativa Prea Sfinţitului Dorimedont, episcop de Edinet şi Briceni,

2. Ziarul Opinii şi Credinţe fondat la 14 ianuarie 2003
Publicaţie periodică a tinerilor ortodocşi din Basarabia
Ieromonah Savatie Bastovoi

3. Ziarul Curierul Ortodox
Începând cu 12 februarie 2002, apare varianta electronică a publicaţiei Curierul Ortodox: http://www.geocities.com/ cortodox.
Alte aderese: www.cortodox.tk
Versiunea nouă: http://curierulortodox.info/

4. Forum Teologic Otodox:
anul înfiinţării: 2005 (versiunea veche), versiunea nouă din aprilie 2007
Ieromonah Petru Pruteanu

5. Pagina oficială a Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove
Anul înfiinţării: 2005 (versiunea veche), versiunea îmbunătăţită din a doua jumatate a anului 2006. Varianta actulă din septembrie 2008.

6. Pagina P.S. Petru de de la mănăstirea Hâncu
www.eph.md
anul înfiinţării: iunie 2006 (versiunea veche), mai 2007 (versiunea nouă)

7. Portalul tineretului ortodox din Rep. Moldova
www.logos.md
anul înfiinţării: februarie 2007

8. Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Iacov Persul, loc. Sireţi, r. Străşeni
www.manastirea-sireti.md
anul înfiinţării: martie 2007
Arhimandrit Porfirie (Dobre)

9. Teologie Ortodoxă
www.teologie.net
anul înfiinţării: aprilie 2007
Ieromonah Petru Pruteanu

10. Personalităţi basarabene, Oamenii lui Dumnezeu din Basarabia de altă data.
www.personalitatibasarabene.info
anul înfiinţării: iunie 2007
Iniâial pe platforma wordpress după care la un an a fost trecut pe domeniul propriu .info

11. Centrul de pelerinaje Emaus – Pelerinul Moldovei
www.pelerinaj.md
anul înfiinţării: februarie 2008 (versiunea veche), martie 2010 (versiunea nouă)

12. Blogul bisericii Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
www.bisericaortodoxa.blogspot.com
anul înfiinţării: aprilie 2008
Pr. Severian Gheras

13. Moldova Creştină
www.moldovacrestina.info
anul înfiinţării: noiembrie 2009

14. Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Ghidighici, Municipiul Chişinău.
www.biserica-ghidighici.md
noiembrie 2010
Pr. Maxim Melinti

15. Mănăstirea Frumoasa
www.frumoasa.md
anul înfiinţării: 4 octombrie 2007

16. Academia de Teologie Ortodoxă din republica Moldova
www.teologie.md
Pagina Academiei de Teologie Ortodoxă Moldova

17. „Catedrala Schimbarea la Față”, mun. Chișinău
www.csf.md
anul înființării: octombrie 2012

A consemnat pentru www.ortodox.md : Pr. Mihail Bortă (pentru întrebări şi nelămuriri scrieţi la adresa de e-mail: [email protected])

Contact Form Powered By : XYZScripts.com