Restaurarea cetății Soroca. Arheologii caută urmele unei biserici dispărute - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Restaurarea cetății Soroca. Arheologii caută urmele unei biserici dispărute

21:16, duminică, 3 august, 2014 | Cuvinte-cheie: , , ,

Vara lucrările de restaurare a cetății Soroca sunt în toi. Constructorii au reușit să acopere deja unul din turnuri, iar parcul din preajmă s-a transformat într-un șantier arheologic.

Studenții Facultății de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice „Ion Creangă” participă la săpături arheologice în jurul cetății pentru a găsi rămăşiţele unei vechi bisericuţe şi urmele fortificaţiilor din lemn şi pământ. Coordonatorul lucrărilor, istoricul Ion Tentiuc, speră să reconstituie fundația bisericii și să o conserve pentru a fi văzută de turiști.

Amintim că săpăturile arheologice în fortăreaţa medievală din Soroca şi în exteriorul ei au început încă acum doi ani. În urma acestora, cercetătorii au descoperit vechi monede şi cioburi de ceramică

Restaurarea cetăţii Soroca se face în baza Proiectului european „Bijuteriile Medievale”, care include și fortăreţele din Hotin şi Suceava din România. Trei milioane de euro vor fi cheluiți pentru restaurarea turnurilor, eabilitarea drumurilor spre cetate, amenajarea parcului, a buticurilor de suvenire ş.a. Deschiderea cetății pentru turiști este programată pentru luna mai 2015.

Sursa foto: Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (01.08.2014), www.timpul.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com