Header image

Restaurările (cercetările, consolidările, analizele) recente de la Mormîntul Domnului au confirmat existența peșterii din care a Înviat Hristos

12:59, marți, 30 ianuarie, 2018 | Cuvinte-cheie: , ,

Arheologii au descoperit că Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este construită pe locul unui cimitir evreiesc din vremea lui Iisus. Cavoul din inima bisericii, cunoscut cu denumirea de Edicul, conține reminiscențe dintr-un cavou venerat din secolul al patrulea.

A fost acesta mormântul lui Iisus? Dovezile nu sunt concludente, însă istoria acestui loc oferă mai multe indicii.

ÎN TIMPUL LUI IISUS

Iisus este răstignit în afara Ierusalimului, pe un munte numit Golgota, și pus într-un mormânt din apropiere. Arheologii au găsit evidențe ale unor peșteri săpate în piatră, folosite drept cimitir de către iudei.

TEMPLUL LUI HADRIAN

Împăratul Hadrian construiește un templu păgân deasupra mormântului. Mai târziu scriitorii creștini au calificat acest act drept pângărire a locului de înmormântare a lui Iisus, pentru a distruge amintirile despre El. Totuși, unii savanți pun la îndoială această afirmație.

BISERICA CONSTRUITĂ ÎN VREMEA ÎMPĂRATULUI CONSTANTIN

Împăratul Constantin a poruncit construcția unui templu roman. În timpul lucrărilor de construcție a fost aflat cavoul intact. Constructorii au înlăturat pietrele din jurul cavoului și au construit o raclă și un paraclis în formă de rotondă deasupra acestuia.

BISERICA RIDICATĂ ÎN TIMPUL CRUCIADELOR

Creștinii bizantini și cruciații au reconstruit și au extins biserica după ce aceasta fusese distrusă la ordinea conducătorului musulman în anul 1009. Mormântul și Golgota/Calvarul au ajuns în interiorul unei bazilici.

BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT

Zidită și sfințită în 1149, construcția de azi își are origini în epoca cruciadelor, deși unele porțiuni din zidărie sunt mult mai vechi. În fiecare an istorica bazilică este vizitată de pelerini și turiști din toată lumea.

Un studiu recent a descoperit fragmente din mormântul din vremea lui Iisus. „Stânca sacră” venerată ca fiind patul pe care a fost pus trupul lui Hristos este acoperită de straturi mai târzii.

Video: Mormântul lui Iisus Hristos

Altarul conține o parte din piatra despre care se crede că a fost dată de la ușa mormântului lui Iisus de către înger.

https://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/12/was-this-jesus-tomb/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com