Header image

Rețete de post, pentru cei care țin postul integral

12:55, miercuri, 30 martie, 2022 | Cuvinte-cheie: , ,

Iată-ne ajunși spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni din Postul Mare.

Am încercat, să postim trupește (nu am mâncat carne, ouă, produse lactate) și sufletește (nu am mâncat de viu pe aproapele nostru).

Pe unde ne-a reușit, pe unde am mai căzut… dar, am ținut să mergem înainte, așa cum ne învață și sfinții părinți: „de ai căzut în vre-un păcat, ridică-te!”

În primele săptămâni ale Postului ne-am trezit bombardați de administratorii site-urilor de sănătate și de bulevard, și de „postitorii” care după 3-4 zile ținute își fac „dezlegare” cu rețete de post care mai de care: ștrudel cu mere, baclava, negresă dulce de post, legume la cuptor cu miez de nucă… ce să mai zici, post ca-n târgul lui cremene:)))

Bineînţeles, în cadrul familiei, o gospodină trebuie să ştie, să gătească diverse bucate de post, pentru a-i hrăni pe cei ai casei. Dar, atunci când femeile caută cele mai întortochiate reţete „de post” şi cheltuie pentru procurarea bucatelor de 2-3 ori mai mult decât pentru o mâncare în afara postului, acesta deja nu mai este post.

Sf. Ioan Gură de Aur ne învață: mâncarea trebuie să fie simplă şi ieftină, iar diferenţa de preţ faţă de mâncarea obişnuită trebuie dată la cei săraci și fără de ajutor. Aici, însă cei mai mulţi ne amăgim şi practic nu înţelegem ce fel de post vrea Dumnezeu de la noi…

În general, celor care țin post de la câteva zile până la două săptămâni, nu le recomandăm să se intereseze de rețete de post. Postiți, fraților, măcar zece zile și vedeți cât de dulce este postul îmbinat cu pocăință, mărturisire și împărtășire cu Sfintele Taine.

Rețetele de post din rubrica de mai jos sunt destinate în special gospodinelor din familiile care țin posturile integral și fără de „dezlegările” atât de îndrăgite în ultima vreme de „specialiștii” în ale postirii.

În rubrica de mai jos vă propunem rețetele publicate pe portalul www.ortodox.md în posturile din anii trecuți, totodată, până în pragul Săptămânii Patimilor vă promitem, să plasăm periodic și alte rețete noi.

Să aveți un post binecuvântat în continuare și alese roade duhovnicești!

RUBRICA REȚETE DE POST 

Magdalena Munteanu 

IMG_3821

Contact Form Powered By : XYZScripts.com