Header image

S-a decis locul construcției catedralei episcopale cu hramul „Icoana Maicii Domnului de la Hîrbovăț” și a centrului eparhial din orașul Ungheni

12:24, miercuri, 3 iulie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , ,

Timp de doi ani și jumătate, Episcopia de Ungheni și Nisporeni s-a adresat Primăriei orașului Ungheni și la toate ședințele Consiliului Orășenesc Ungheni cu solicitarea de a i se acorda un lot de teren pentru construcția unui complex format din Catedrala Episcopală și  Centru Episcopal.
La solicitarea consiliului au fost pregătite mai multe schițe de proiect, cu amplasarea pe diverse terenuri propuse pentru construcția complexului sus-numit, însă de fiecare dată solicitarea Episcopiei, împreună cu schițele de proiect, au fost respinse, astfel  tărăgănânu-se derularea lucrărilor.    După o lungă așteptare, Consiliul Orășenesc Ungheni, a decis totuși acceptarea pentru construcția noii catedrale și a centrului Episcopal, a lotului de teren din preajma Catedralei Episcopale“Sf. Bin. Cneaz Alexandru Nevski”, situat pe strada Națională, orașul Ungheni, fiind necesar doar avizul pozitiv al Consiliului Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Membrii Consiliului s-au întrunit la sediul ministerului la data de 1 iulie, ședință la care a luat parte și Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, care a făcut o prezentare schiței de proiect cu amplasarea Complexului Episcopal. La finalul ședinței care a fost una plină de dezbateri și discuții aprinse, s-a hotărât crearea unei comisii și deplasarea acesteia la fața locului pentru inspectarea teritoriului de construcție și a zonei aferente acestuia.     În prima parte a zilei de 2 iulie, Comisia în cauză s-a deplasat în orașul Ungheni, pentru a inspecta situația și a lua o decizie în acest sens.  Aici membrii comisiei au fost întâmpinați de Preasfinția Sa, care i-a condus la locul viitoarei catedrale. Inspectarea terenului a durat 3 ore, iar la final, după mai multe discuții cu Consiliul orășenesc Ungheni și Autoritățile Publice Locale, s-a decis totuși acceptarea pentru construcția noii catedrale și a Centrului Episcopal, a lotului de teren din preajma bisericii “Sf. Bin. Cneaz Alexandru Nevski”, situat pe strada Națională, orașul Ungheni. Menționăm că o parte din acest lot de teren a fost cumpărată de Preasfințitul PETRU, iar cealaltă porțiune (17 ari), fiind atribuită de Consiliul Orășenesc.    Astfel, Catedrala Episcopală cu hramul “Icoana Maicii Domnului de la Hîrbovăț” va fi înălțată pe terenul din preajma bisericii “Sf. Bin. Cneaz Alexandru Nevski” din orașul Ungheni și nu pe terenul situat la intersecția străzilor, Vasile Lupu și Romană, conform schiței de proiect inițiale, acest lucru însemnând că complexul episcopal va fi nevoit să se încadreze într-un cadru mai restrâns decât ar fi putut să fie dacă se accepta schița de proiect de pe strada Romană, dat fiind faptul că terenul acceptat pentru construcție este unul mai mic. De asemenea Episcopia de Ungheni și Nisporeni s-a angajat să respecte toți termenii și condițiile Ministerului Culturii al Republicii Moldova, în procesul de edificare a Catedralei și Centrului Episcopal.

Sursa: http://episcopia-ungheni.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com