S-au mobilizat și au reușit! O fetiță de 11 ani a fost salvată de voluntari din jocul morții
15:30, duminică, 12 martie, 2017 | Cuvinte-cheie: balena albastra, jocuri periculoase, pericolul jocurilor electronice, suicid
Dacă rețelele de socializare pot fi un pericol, acestea pot fi și salvarea. De acest lucru ne poate convinge și cazul unei minore de 11 ani, care a fost salvată de tineri voluntari, care i-au descoperit comportamentul suicidar pe rețelele de socializare.
Pe Facebook a fost creat un grup ce și-a pus drept scop prevenirea sinuciderilor în rândul tinerilor, victime ale jocului morții. Astfel, mai mulți tineri voluntari „vânează” postări cu tentă suicidară și le postează în grup, ca alți tineri și maturi să abordeze persoana respectivă pentru a o convinge să renunțe la acest joc.
Mai mult, voluntarii încearcă să ia legătura și cu părinții minorilor vizați, pentru a-i pune la curent cu jocul periculos răspândit pe rețelele de socializare. Așa s-a întâmplat și în cazul unei minore de 11 ani, când membrii grupului au descoperit prin postările acesteia că ar planifica să se sinucidă.
„Pentru început am primit doar o captură de ecran cu conversația ei cu o prietenă care a vrut să o ajute”, a declarat Oleg Chetrean, inițiatorul grupului Stop Suicid, care mai spune că minora nu a vrut să discute cu cei care încercau să-i ofere ajutor.
„Mai târziu, a fost identificat numărul mamei, iar colegul nostru Maxim Mateciuc i-a comunicat doamnei despre toate presupunerile noastre. Mama fetei nu a crezut ce i s-a povestit și a închis telefonul. Peste 25 de minute am primit un apel. Mama fetei a telefonat să ne mulțumească și să ne spună că minora avea desene îngrozitoare făcute cu lama pe mîini și mesaje cu indicații și amenințări la ea în telefonul mobil”, a mai mărturisit Oleg.
După verificarea conversațiilor, a fost identificată și persoana care „o ghida” pe minora de 11 ani în jocul suicidar. Este vorba de un tânăr din clasa a 11-a, care-i transmitea indicații și amenințări. Părinții minorei vor merge la poliție pentru a depune o plângere.
La moment din grupul de inițiativă, organizat pe Facebook, fac parte 12 persoane, care identifică eventuale victime și le ajută să iasă din joc. Potrivit membrilor, toți cei care au nevoie de ajutor pot să apeleze la membrii grupului de inițiativă, care au o metodă pentru identificarea așa-zișilor „administratori” ai jocului.
Totodată, în prezent se depun eforturi pentru blocarea hashtag-urilor ce duc la popularizarea jocului printre minori.
Pentru a obține informații, sfaturi sau dacă aveți nevoie de ajutor nu ezitați să contactați și Linia verde pentru prevenirea suicidului, accesând pentruviata.md, scriind un e-mail la [email protected] sau telefonând la numărul de telefon 069379000. Confidențialitatea vă este garantată.
Sursa: http://zugo.md/