S-a mutat la Domnul sfântul cerșetor Dobri Dobrev, la venerabila vârstă de 103 ani
23:28, marți, 13 februarie, 2018 | Cuvinte-cheie: Bulgaria, Dobri Dobrev
Un episcop bulgar a anunțat că astăzi, 13 februarie 2018, bunicul Dobri Dobrev a plecat la Domnul, la vârsta de 103 ani.
Dobri Dobrev locuia in satul Baylovo, localitate aflata la o distanta de 43 de kilometri mai spre est de Sofia, Bulgaria. Desi in aceasta localitate s-a nascut si a creat marele scriitor bulgar Elin Pelin, renumele acesteia a ajuns in nenumarate colturi ale lumii multumita insa batranului Dobri Dobrev.
Batranul traia dintr-o pensie lunara de 160 de leva bulgaresti (aproximativ 80 de euro). Inca din anul 1988, in fiecare zi in care nu ploua, batranul Dobri Dobrev pleca din satul natal si venea in Sofia. Batranul cersea pe strazile din capitala bulgara, tacut si smerit, asteptand mila trecatorilor, nu pentru sine, care traia le fel de smerit precum arata, ci pentru Hristos.
De obicei, batranul rugator statea langa Catedrala Sfantul Alexandru Nevski sau langa Biserica Sfintii Chiril si Metodie, ambele aflate in centrul Sofiei, tinand in mana o cutie de tabla sau un pahar de plastic, in care aduna mila trecatorilor.
Iesind din tacere, batranul ctitor saluta pe tot omul, milostiv sau nu, cu cuvintele: „Bucurati-va, intru Domnul!” Cand rostea cuvinte, acestea erau putine si desprinse parca dintr-o Filocalie: „Noi avem doua vointe, una de la Dumnezeu, si cealalta de la diavol. Noi suntem in razboi in mintile noastre. Sunt convins ca trebuie sa urmam si sa ascultam de voia lui Dumnezeu, in asa fel incat Dumnezeu sa ne ajute. Voa lui Dumnezeu este dreapta si adevarata. Totul in aceasta este bun. Nu avem voie sa mintim, nici sa furam, nici sa savarsim desfranare. Trebuie sa ne iubim unii pe ceilalti, asa cum Dumnezeu ne iubeste pe noi. Binecuvinteaza, Doamne!”
In smerenia lui, batranul saruta adesea mana celor care ii daruiau un banut. Atat dupa infatisare, cat si dupa viata lui practica, fara greseala il putem asemana pe batranul bulgar cu un sfant „nebun pentru Hristos”, care de mult nu mai traia pentru sine si pentru aceasta lume, ci pentru semenii sai si pentru Imparatia lui Hristos.
Bland si deloc revoltat pe lumea din jurul sau, adesea neatenta fata de nevoile credinciosilor, batranul Dobri Dobrev ctitorea uimitor de mult bisericile nevoiase. Astfel, toti banii pe care ii primea drept milostenie, batranul ii dona bisericilor nevoiase, pentru reparatii, sau semenilor sai cuprinsi de saracie si nevoi.
Mai apoi, in luna mai a anului 2009, batranul Dobri Dobrev a mers la unul dintre slujitorii Catedralei Sfantul Alexandru Nevski, din Sofia, si i-a spus: „Vino cu mine, sa iti dau bani pentru biserica.” Fiind intrebat de ce a ales aceasta biserica pentru a-i darui banii adunati, batranul a raspuns simplu, zicand: „Eu adun bani pentru manastiri, pentru manastiri nevoiasi sau parasite. Le reconstruiesc, le reinnoiesc. Nu fac mult, insa deoarece acestea sunt ocolite de pelerini, au mare nevoie de ajutor spre a renaste.”
Preasfintitul Tihon al Tiveriopolei, slujitor in Catedrala Sfantul Alexandru Nevski, marturiseste: „Nu mi-a venit sa cred cand am vazut chitanta, caci este greu de crezut, ca cel mai mare ctitor al catedralei este batranul Dobre, cel pe care toata lumea il cunoaste, cersetorul imbracat in costum national. Astfel, intr-un singur an, acest batran a donat catedralei 35.700 de leva (aproximativ 20.000 de euro). Potrivit documentelor de inregistrare a donatiilor facute catedralei, de zeci de ani nu a mai existat un ctitor atat de mare.”
Poate parea greu de crezut ca una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Balcani, catedrala patriarhala a Bulgariei, in care se aduna lunar toti mitropolitii tarii, a primit un asemenea dar tocmai de la un batran cersetor. Privind chiar si numai spre donatiile facute de acest batran catedralei din Sofia, ne putem intreba, cu durere: In ce situatie a ajuns lumea noastra, daca cel mai mare donator dintre noi este un batran oarecare, ba inca si sarac.
Sursa: http://stiri.botosani.ro/