„Să ne predăm lui Dumnezeu”: Arhim. Melchisedec Velnic serbat la 30 de ani de stăreție - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

„Să ne predăm lui Dumnezeu”: Arhim. Melchisedec Velnic serbat la 30 de ani de stăreție

10:01, joi, 8 decembrie, 2022 | Cuvinte-cheie: ,

Obștea Mănăstirii Putna a marcat miercuri, printr-o slujbă de Te Deum, împlinirea a 30 de ani de stăreție a Părintelui Arhimandrit Melchisedec Velnic. „Toată darea cea bună și tot darul desăvârșit de sus este, pogorând de la Părintele Luminilor. Noi doar atât în viața noastră avem de făcut: Să ne predăm, să ne lăsăm în mâna Preabunului Dumnezeu”, a spus starețul.

„În inima largă a Sfinției Voastre am fost și noi chemați și primiți”, a spus Protos. Hrisostom Ciuciu în numele obștii. „Ați lărgit inima atât de mult, încât obștea întreagă s-a lărgit. Și astăzi putem să spunem și chiar o facem, că Putna se întinde dincolo de hotarele acestei mănăstiri.”

„Obștea cea lărgită a Putnei, așa cum o numim noi, dă mărturie că Dumnezeu lucrează și lucrează din belșug. Dă mărturie că monahismul a redevenit ceea ce a fost odată. Monahismul ridică fruntea dreptmăritorilor creștini prin aceea că este darul lui Dumnezeu”, a adăugat protosinghelul.

El a menționat că Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic este un alt ctitor al mănăstirii și a amintit că el a promovat intens canonizarea sfinților putneni: Sf. Ier. Iacob Putneanul și ucenicii săi, Sf. Cuv. Sila, Paisie, Natan și Arsenie. „Ne-ați învățat nu doar să-i cinstim pe înaintașii noștri, ci să-i și iubim”, a spus protosinghelul.

Arhim. Melchisedec Velnic a împlinit miercuri, 7 decembrie 2022, 30 de ani de stăreție la Mănăstirea Putna. Foto: Mănăstirea Putna

El a menționat o afirmație făcută de Părintele Stareț Melchisedec la numirea sa:

„Suntem darul lui Dumnezeu și trebuie să devenim din ce în ce mai mult dar al lui Dumnezeu, pentru că un dar nu face altceva decât să unească.”

Prețul unirii în duh: jertfa părintelui

„Suntem bogați nu pentru că suntem mulți, ci pentru că suntem una. Acum 30 de ani, ne-ați îndemnat să fim strâns uniți ca un trup, să ne întărim unii pe ceilalți. Dacă vedem pe unul căzând, să-l ridicăm”, a precizat Părinte Protosinghel Hrisostom Ciuciu.

„Într-adevăr suntem un trup, dar cu mult sânge s-a construit acest trup. Cu adevărat ați făcut, părinte, ca ceea ce a zis Sf. Pavel să se întâmple aici. Ne-ați ajutat să ne altoim în acest trup al Sfinției Voastre”, a mai spus protosinghelul.

„Altoitul înseamnă să pui rană pe rană. Se crestează pomul, se crestează și crenguța. Rană pe rană. Însă nu-i ușor să fii tulpină. Crenguța se crestează o singură dată. Pomul rămâne veșnic rănit. Ne rugăm la bunul Dumnezeu ca această rană să vă mângâie în Împărăția Cerului”, a încheiat Părintele Hrisostom Ciuciu.

Arhim. Melchisedec Velnic a împlinit miercuri, 7 decembrie 2022, 30 de ani de stăreție la Mănăstirea Putna. Foto: Mănăstirea Putna

Părinții din obște i-au dăruit starețului Putnei o copie a Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni care veghează în biserica voievodală a mănăstirii.

„Să ne predăm lui Dumnezeu”

„Aveam această convingere lăuntrică mereu că va veni unul mai bun care să conducă, un adevărat stareț”, a mărturisit Arhim. Melchisedec la finalul ceremoniei. „Și mă gândeam că va veni un alt stareț, așa cum știam eu din Pateric, care să conducă obștea Mănăstirii Putna.”

„Dacă s-a făcut ceva, este prin mâna Maicii Domnului întinsă, prin darul Sf. Voievod Ștefan”, a adăugat părintele stareț. „Noi doar atât în viața noastră avem de făcut: Să ne predăm, să ne lăsăm în mâna Preabunului Dumnezeu.”

Arhim. Melchisedec Velnic a împlinit miercuri 30 de ani de stăreție la Mănăstirea Putna. Foto: Mănăstirea Putna

„Nu noi suntem cei care dăm, Hristos dă. Să nu uităm că Duhul lui Dumnezeu se roagă întru noi cu suspine negrăite. Dar, ca să se roage și să vie Duhul între noi, trebuie să te așezi, să te dăruiești”, a adăugat starețul.

„Singura noastră șansă și putere nu este altceva decât alipirea de Hristos și a rămâne cu Hristos. Când Îl ai pe Hristos, ai tot ce-ți trebuie și Hristos știe cum să poarte de grijă.”

„Cât m-am lăsat, nu știu, cât m-am predat, nu știu. Un singur lucru știu și o mărturisesc cu toată sinceritatea: că ceea ce s-a făcut s-a făcut cu ajutorul și cu sprijinul lui Dumnezeu și datorită rugăciunilor acestei obști”, a încheiat Arhim. Melchisedec Velnic.

Repere biografice

Arhim. Melchisedec Velnic a împlinit miercuri 30 de ani de stăreție la Mănăstirea Putna. Foto: Mănăstirea Putna

Arhimandritul Melchisedec Velnic s-a născut în 1961, la Ceplenița, în județul Iași, primind la botez numele de Mihai. A studiat la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1979-1984) și la Institutul Teologic de Grad Universitar din București (1985-1989).

S-a închinoviat 1 iulie 1989 la Mănăstirea Putna și a fost tuns în monahism de Arhim. Iachint Unciuleac în 7 septembrie 1989.

În 10 septembrie 1989, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist l-a hirotonit ierodiacon, iar în 15 august 1990  Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, l-a hirotonit ieromonah.

A fost hirotesit protosinghel de Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în 7 decembrie 1992, în aceeași zi în care Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, l-a instalat ca stareț. Arhiepiscopul Pimen l-a hirotesit arhimandrit în 7 martie 1993.

Arhim. Melchisedec Velnic este exarhul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, o slujire pe care a împlinit-o, cu o scurtă pauză, începând din 1997. A înființat Schitul „Sfîntul Prooroc Ilie” din Salaș, care deservește o comunitate ucraineană din Bucovina, și Schitul „Acoperămîntul Maicii Domnului” din Muntele Doisprezece Apostoli.

A contribuit la refacerea schiturilor Sihăstria Putnei, Daniil Sihastru, Pojorîta, redeschise în timpul stăreției Părintelui Arhim. Iachint Unciuleac.

În timpul stăreției sale, biserica voievodală a fost repictată în frescă, au fost construite și restaurate corpuri de chilie, case de oaspeți și un centru cultural. A fost înființat un centru de cercetare și o fundație culturală, sunt organizate periodic reuniuni științifice și editate zeci de publicații.

Mănăstirea Putna duce mai departe moștenirea Sfântului Ștefan cel Mare prin explicarea și promovarea patriotismului și prin intensificarea legăturilor cu românii din comunitățile istorice din nordul Bucovinei și din Basarabia.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Sursa: https://basilica.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com