Să ne rugăm pentru ceilalți cu „Rugăciunea lui Iisus” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Să ne rugăm pentru ceilalți cu „Rugăciunea lui Iisus”

Există în lume atâta suferintă si atâtea rele, si atâta necunoastere a lui Dumnezeu, care – după cum spun Sfintii Părinti – este cel mai mare păcat. Pentru aceasta esti dator să te rogi si să plângi.

Atunci când crestinii „dorm”, preotul trebuie să-si pună mintea de strajă, adică să vegheze si să se roage Lui Dumnezeu, pentru poporul Său. Ca preot, ai si mai mare îndatorire de a te ruga pentru ceilalti, deoarece tu esti acela căruia i-a încredintat Dumnezeu pe poporul său.

Câti oameni se risipesc! Câti sunt în pragul sinuciderii! Câti sunt pe punctul de a comite crime îngrozitoare! Câti sunt deznădăjduiti în nevoi! Trebuie să rostim „Rugăciunea lui Iisus”, pentru toti acesti oameni. „Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-i pe robii Tăi” sau „pe robul Tău” – pomenindu-i numele, dacă te rogi doar pentru cineva anume. După aceea ar trebui să continuăm fără să mentionăm numele. Dumnezeu stie pentru cine ne rugăm. Nu trebuie să ne gândim nici la problemele care-i frământă. Spunem doar „miluieste pe robul Tău”.

Părintele Ierosch. Paisie Olaru învăta pe ucenici să zică: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi”, ca să ne izbăvească de egoism. Dar, rugăciunea pentru ceilalti, este un efort necesar si pentru alt motiv. Când ne rugăm pentru altcineva, imediat primim lămuriri de la Dumnezeu, despre ceea ce are în special nevoie si putem lucra efectiv pentru mântuirea lui. Inima devine foarte sensibilă si nespus de ageră în recunoasterea diavolului si, în acelasi timp, îsi trage multă putere din rugăciune, pentru a alunga pe cel rău din ea. Astfel devine un receptor al Duhului Sfânt. Mai mult decât atât, fiind încercat în războiul asupra diavolului si având cunoasterea harului dumnezeiesc, poti cu mare usurintă să intri în sufletul celuilalt si să pătrunzi în lumea interioară a celui ce vine la spovedanie. Folosul este nespus de mare. El va pleca de la scaunul de spovedanie alt om, usurat de patimile stiute si de cele nestiute.

www.rugulaprins.go.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com